4 °C Budapest

Összeomlás szélén a General Motors: mi lesz Szentgotthárddal?

2009. március 4. 13:30

A GM európai leányvállalatai március végére teljesen fizetésképtelenné válhatnak, három gyár bezárhat, és akár 300 ezer állás is veszélybe kerülhet.

Fritz Henderson, a detroiti székhelyű autóipari világvállalat ügyvezető igazgatója szerint a General Motors leányvállalatait rendkívüli méretű likviditási válság fenyegeti a második negyedév elején, ha az európai kormányoktól nem kapnak sürgősségi segélyeket.

A kormányoktól 3,3 milliárd eurós gyorssegélyre számítanak, hogy stabilizálni tudják a GM-családba tartozó Opel és a Vauxhall anyagi helyzetét. Ha ez nem sikerül, a gyárak bezárása olyan lavinát indíthat el, ami akár 300 ezer dolgozó munkahelyének megszűnésével is járhat.

Fritz Henderson (Fotó: businessweek.com)


A Genfi Autószalonon nyilatkozó ügyvezető szerint az Opel és a Vauxhall financiális problémáira az jelenthet megoldást, ha elérhetővé teszik őket új befektetők számára. Ugyanakkor a dolgozóktól azt kérte, együtt vállaljanak áldozatot a cég jövője, és munkahelyük megtartása érdekében.

Ebben a cég vezetői is élen járnak: Carl-Peter Forster vezérigazgató például fapados repülőjárattal érkezett Genfbe, hogy a német pénzügyminiszterrel tárgyaljon a helyzet megoldásáról. A GM Németország mellett a brit, spanyol, lengyel és más kormányokkal is egyeztetett a gyorssegélyekről.

Spanyolországban Aragónia tartományi kabinetje 200 millió euróval segíti a katasztrofális pénzügyi helyzetben lévő autóóriásnak. A németek viszont a segítség feltételéül szabták, hogy a világ második legnagyobb autógyártója vállaljon garanciát arra, hogy a segélyből egyetlen cent sem jut tovább Detroitba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég rendkívül súlyos helyzete miatt veszély fenyegeti a magyarországi Opel- gyárat is. A szentgotthárdi üzemben összesen 640-en dolgoznak. Ha a likviditási összeomlás valóban bekövetkezik, valószínűleg ez a gyár sem úszhatja meg leépítések nélkül.

Néhány napja azonban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Németországban a bochumi és az eisenachi üzemeket fenyegeti a bezárás veszélye, valamint a hollandiai Opel és a svédországi Saab-gyár zárhatja be a kapuit.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem