A "dobozos" megoldás lehet a jövő sikerterméke

2011. szeptember 19. 12:05

A gazdasági válság, a környezeti változások, a kampányok, a fogyasztói igények alapos kiismerésének lehetősége és a mindezekre választ adni képes termékfejlesztők munkája nyomán alapos átalakulást jósol a biztosítási szektorban a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft.

Ahogy a biztosításkötések terepe az elmúlt években egyre inkább átvándorolt az internetre, úgy sokasodik az ügyfelek aktivitásáról is az információ az alkuszok adatbázisaiban. A statisztikák elemzése önmagában még csak utólagos következtetésekre ad lehetőséget, ám a stabil ügyfélkapcsolatok révén költséghatékonyan végezhetők piackutatások, kérdőívezések, akár tömegesen, akár célzottan is. "A legjobb információforrás a biztosítási piacon leginkább az, hogy egyes termékeket és újításokat hogyan fogadnak az ügyfelek, hogyan teljesít, és kategóriájában miként szerepel a vele versenyző termékekhez képest." - magyarázza dr. Vass Gábor, a PBA ügyvezetője, aki a következő évekre öt fontos trendet jósol a biztosítások piacán.

1. Dobozosok váltják fel a sokváltozós konstrukciókat

Az ügyfelek egyre kevésbé viselik el, ha sok időt kell eltölteni egy biztosítás megkötésével, paramétereinek beállításaival, és az összes lehetséges kiegészítő opció végigikszelgetésével. Mivel nem bíznak benne, hogy ki tudják ismerni a terméket, és be tudják állítani azt tökéletesre, ezért hajlandóak lemondani az egyéni beállítások végigböngészésével. Ugyanakkor elfogadják, hogy a biztosítótársaságok, és a velük együttműködő, sok ügyféllel óriási tapasztalatokat felhalmozó alkuszcégek megfelelő kategóriákat képesek kialakítani, előre csomagolt, úgy nevezett "dobozos" termékeket létrehozva. Ezekbe a leggyakoribb ügyfélprofilokra jól kialakított szolgáltatáscsomagokat építik, kölcsönösen kedvező árazás mellett. "Ez nem jelenti azt, hogy tömegtermelésre állt volna be a biztosítási szektor, hiszen ezzel párhuzamosan a speciális, kiegészítő biztosítások köre is bővült, így aki különleges igényeket akar érvényesíteni biztosításában, az ezt is könnyen megteheti." - magyarázza Vass Gábor.

2. Sok kis olcsó biztosítással bővül a paletta

Nemcsak dobozos biztosítások kiegészítéseként, hanem önállóan, speciális területekre, speciális élethelyzetekre is születnek biztosítási termékek. Ilyenek a különböző felelősség-átvállalási, a figyelmetlenségünkből, elfoglaltságunkból, leterheltségünkből adódó kockázatokat elhárító, vagy a korábban még nem racionalizált költségek fedezetére szolgáló termékek. Vannak olyanok is, amelyeket társadalmi trendek hívnak életre. Így jelent meg a sérülékeny mobiltelefonokra köthető kiegészítő, vagy a nagy értékű kerteket védő biztosítás. "Azok, amelyeket sokan választanak, elérik a kritikus tömeget, idővel polgárjogot nyernek, és beépülnek a báziscsomagokba" - összegez a szakértő. A réspiaci termékek ára ugyanakkor ritkán haladja meg az évi 10ezer forintos pszichológiai határt. Ennél többet kevesen hajlandók áldozni az ilyen kötvényekre.

3. A kényelem felértékelődik

Elsősorban a kiegészítő szolgáltatások területén figyelhető meg, hogy egy biztosítást olyan kényelmi elemekkel is felruháznak, amelyek valós értéküket tekintve nem igényelnek különleges ráfordítást, ugyanakkor az idő, az energia, vagy éppen a speciális szakértelem hiányát pótolja az ügyfél megelégedettségére. Ilyen "asszisztencia" jellegű szolgáltatás már lakás- és gépjármű-biztosítások mellé is választható, és egyre jobban nyílik a kínálat szélesebb ügyfélkörök felé is, versenyképes árazással.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. A környezeti változások nem tűnnek el nyomtalanul

Noha az elmúlt 1-2 év hektikus időjárásából még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az azonban bizonyos, hogy az emberi tevékenység nyomán több veszély is leselkedik ingó és ingatlan vagyonunkra. Nem csak heves viharok, vízkárok, hanem környezetszennyezés, a növekvő népsűrűség, a gépjárműforgalom, vagy éppen a bűnelkövetési módszerekben beállt változások miatt reagálhat újabb és újabb termékekkel - vagy a meglévők újragondolásával - a biztosítási szféra. "Egyelőre nem igényel azonnali változtatást a lakásbiztosítási fronton kiáramló kártérítések mértéke, de lehet, hogy a román piacon bevezetett kötelező felelősségbiztosítási, és gépjárművekéhez hasonló vagyoni bonus-malus rendszer idővel a magyar lakásbiztosítások körében is megjelenik majd."

5. Saját márkás termékek megjelenése

Az ügyfélkör igényeinek ismeretében egyre nő a versenyelőnye az értékesítés frontvonalában szolgáló alkuszoknak. Ezt felismerve egyedi és csak náluk hozzáférhető, csak rájuk jellemző terméket fejlesztenek az alkuszok a biztosítók bevonásával. Ily módon terjednek majd el saját márkaneves termékeik, és közvetítői szerepből feljebb lépnek, meghatározó szereplővé válva a lojális ügyfélkör révén. "Ezek összeállításánál támaszkodunk mindazon ügyféltapasztalatokra, amikre a sokéves működés során a 200.000 ügyfél hatalmas kötésállományának lebonyolítása során tettünk szert." - mondja Vass Gábor.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem