Milliókat érő sportolók - Kik állnak mögöttük?

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 14:00

Gyakran találkozhatunk a külföldi médiában azzal a "jelenséggel", hogy a profi sportolók biztosítást kötnek arra az esetre, ha a lesérülnek játék közben, vagy pályán kívül, akkor felépülésükig, illetve egy esetleges újrakezdésig ne legyenek anyagi gondjaik. Megkérdeztünk néhány hazai társaságot itthon milyen lehetőségek vannak.

A csapat mindenek előtt

Hazánkban az a jellemző, hogy a klubok, szövetségek ún. csoportos biztosítás keretében vásárolnak biztosítási védelmet a játékosokra, edzőkre, vezetőkre. A szolgáltatás előnye, hogy mind a biztosítási fedezet típusa, mind annak összege, mind a biztosítottak köre rugalmasan határozható meg. Mivel a biztosítások célja elsősorban a sporttevékenységgel kapcsolatos kockázatok kezelése, ezért jellemzően balesetbiztosítási szolgáltatásokat választanak (pl. csonttörés, balesetből bekövetkező kórházi ápolás, műtét, keresőképtelenség, rokkantság, esetleg halál). A szolgáltatás további előnye - amellett, hogy sporttevékenységből bekövetkező biztosítási eseményekre is szolgáltatunk - az, hogy az egyéni tarifáknál kedvezőbbek a biztosítási díjak, így egy viszonylag kockázatosabb sporttevékenységre (pl. jégkorong) is - a szolgáltatás összegéhez képest - olcsón lehet biztosítási védelmet vásárolni - mondta Gaál Csaba, az OTP Garancia Életbiztosítási Főosztály vezetője.

Egyéni biztosítások keretében "sportbiztosítással" szinte nem foglalkozik egy hazai társaság sem. Természetesen, mindegyik kínál különböző életbiztosítási termékeket, melyek tartalmazhatnak például: kórházi napi térítést vagy keresőképtelenség esetén téríthetik a sportoló kieső jövedelmének egy részét.

Ennek oka a halmozottan veszélyes tevékenység, amely sajnos gyakrabban magával vonzza a sérülést, a törést, a balesetet. Ezért a hivatásos sportolók magukra nem köthetik, vagy ha meg is kötik, akkor a sportolói tevékenységre a kockázat nem terjed ki.

Mit lehet tenni?

dr. Marczi Erika, a Groupama életbiztosítási igazgatója elmondta, megoldásként szóba jöhet a csoportos biztosítás, amely azonban köthető játékvezetőkre, ellenőrökre is és a játékengedéllyel rendelkező sportolókra is. Ez vonatkozik természetesen a meccsekre, illetve az edzésekre is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csoportok esetében meghatározott létszámra vállalnak kockázatot a biztosítók, és a fizetendő a díjat az előre látható kockázat figyelembevételével alakítják ki. Valamint az ár, a kockázatok mellett nagymértékben függ még attól is, hogy az ügyfél mire szeretne szolgáltatást. Különböző lehetőségek közül választhat. Ezáltal testre szabható, rugalmas, így mindenki számára ideális és kedvező feltételekkel köthető a biztosítás - nyilatkozta dr. Marczi Erika.

Az AEGON Magyarország nem zárkózik el az egyéni sportolói szerződések kötése elől sem. Nemcsak az amatőr sportolókat, hanem a hivatásosokat is lehetséges náluk biztosítani. Alapvetően ők is sportklubokkal, egyesületekkel szoktak szerződni, amelyek elsősorban baleseti sérülések ellen szokták biztosítani játékosaikat.

Az Allianz, abban az esetben, ha a társaság sportoló ügyfelek biztosítási védelméhez nyújt fedezetet, élet, baleset és betegségbiztosítási elemeket egyaránt tartalmazó csoportos személybiztosítási terméke szolgáltatásaiból választ.

Összefoglalva, ami külföldön már bevett gyakorlat, nálunk még gyerekcipőben jár. A hazai társaságok leginkább a csoportos biztosításokat részesítik előnyben az egyedi biztosításokkal szemben. Bár a balesetbiztosítási piac folyamatos bővülést mutat az elmúlt években, s az egyéni biztosítás iránti igények is egyre jobban felértékelődnek, ezért előbb-utóbb nálunk is megjelennek a hasonló termékek.

Várhatóan, ezek a konstrukciók, nem a "tömegtermékek" kategóriájába tartoznak majd, hanem mindenkinek személyre szabott megoldásokat kínálnak majd a társaságok külföldi minta alapján.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 13. 02:34
Kínában készült dokumentumfilmeket mutat be a közmédia a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok...
Buxelliott  |  2024. május 12. 20:32
Megérkezett az index a február végi nagyobb idősíkű elemzés célzónájába (hetes idősík). Az emelkedő...
Bankmonitor  |  2024. május 12. 13:06
A legfontosabb pénzügyi hírekből válogattunk a vasárnapi kávé mellé. Bizton állíthatjuk, hogy nem te...
Holdblog  |  2024. május 12. 07:31
Egyes ázsiai gazdaságok nagy részben az áramkörökre vagy a kőolaj-termékekre épülnek. Megint egy lát...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem