Mégis tankolhatnak hatósági áron bizonyos külföldiek: itt a pontos rendelet

Mégis tankolhatnak hatósági áron bizonyos külföldiek: itt a pontos rendelet

2022. május 27. 08:29

Csütörtök éjjel megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, ami leírja, hogy pontosan milyen szabályokat kell betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árak esetében. A rendelet szerint mától már csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen - de van egy kiskapu.

A Magyar Közlönyben jelentek meg a benzinárstopra vonatkozó friss részletszabályok: a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan fel kell tüntetniük a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat, amit nagy méretű számokkal kell kiírniuk. Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén nem ezt fogjuk látni, hanem a piaci árat.

A rendelet kitért arra is, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie a kútoszlop közvetlen közelében, illetve az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál és a pénztároknál. Ezt angolul és magyar nyelven is ki kell helyezni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.

Ha pedig a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű-e, akkor a rendelet szerint elkérheti a gépjármű honosságát igazoló iratokat. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, akkor a piaci árat kell fizetnie. Végezetül a rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági ára terméket értékesíteni, akkor annak nem kell eldöntenie, hogy magyar vevővel van-e dolga.

A rendelet kimondja, hogy a szabályok alól akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az nem derült ki a rendeletből, hogy mi lesz azokkal a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem