26 °C Budapest
Nem vicc: ezen a kúton a prémium benzin is 480 forintba kerül

Nem vicc: ezen a kúton a prémium benzin is 480 forintba kerül

2021. november 15. 17:04

Van olyan magyar benzinkút, ahol a prémium 95-ös benzint is a 480 forintos hatósági áron adják: az okot a vonatkozó rendeletben kell keresni.

Hétfőtől léptek életbe a hatósági árak a 95-ös benzinre és a gázolajra: november 15-től 3 hónapig biztosan nem lehet többet kérni az alap üzemanyagokért literenként. Bár a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is hangsúlyozta, hogy a korlátozás nem vonatkozik a prémiumtermékekre, úgy tűnik bizonyos kutakon a jobban adalékolt benzint is 480 forintért mérik.

Az alábbi képet a Pénzcentrum olvasója lőtte egy OMV töltőállomáson, látható, hogy a 95-ös és a sima dízel mellett a MaxxMotion 95-ös benzin is a hatósági ármaximumon kapható:

Fotó: olvasónk
Fotó: olvasónk

Ugye, az osztrák olajtársaságnál kétféle prémium (MaxxMotion) benzin is kapható, és a 100-as oktánszámú most valóban drágább, mint a hatósági korlát, ám a 95-ös prémiumot is egyárban adják a "simával". Az okot a vonatkozó kormányrendeletben érdemes keresni, amely kimondja, hogy november 15-től három hónapig hatósági áras:

  • az MSZ-EN 228 jelű szabványban meghatározott ESZ-95-ös minőségi fokozatú motorbenzin, amely nem teljesíti az ESZ-98-as fokozat minőségi követelményi szintjét,
  • és az MSZ-EN 590 jelű szabványban meghatározott 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolaj.

Vélhetően ez az üzemanyag sem teljesíti az ESZ-98-as követelményt, ezért adhatják ugyanabban az árban, mint a "sima" 95-ös benzint, holott ez a társaság szerint egy jobban adalékolt prémium termék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OMV honlapja szerint egyébként a vállalat fejlesztői az OMV MaxxMotion Super 100plus és MaxxMotion 95 üzemanyagokhoz olyan adalékanyagot fejlesztettek ki, amely csökkenti a motor súrlódását. A kisebb belső súrlódás alacsonyabb fogyasztást és jobb teljesítményt eredményez - írják még.

Címlapkép: olvasónk

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem