2019. május 23. csütörtök Dezső

Hivatalos tiltólista: ezeket az élelmiszereket meg ne vedd, veszélyes lehet!


Újabb kilenc jogsértő élelmiszer-vállalkozás illetve tizenhét webshop listáját hozta nyilvánosságra a NÉBIH. A vizsgált gyártók termékei között szerepeltek állatgyógyászati készítmények, diétát és fogyást segítő termékek, de bekerült a vizsgált cégek közé péládul a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház is. 

kormány.hu oldalán jelent meg a NÉBIH legfrissebb vizsgálatainak eredménye. A hatóság által megnevezett cégeknél előfordult, hogy rágcsálókra utaló ürüléket és rágásnyomokat találtak az üzletekben, de a legtöbb esetben a termékek jelöletlensége, a dokumentációk hiánya és az élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolt műszaki-higiéniai állapotok okoztak problémát.

Az emberek biztonságos élelmiszerrel történő ellátásához a teljes élelmiszerlánc egységes és folyamatos hatósági felügyelete szükséges. Épp ezért, a törvény céljai között olyan pontok szerepelnek, mint például:
  • Az élelmiszerlánc szereplőire vonatkozó követelmények megfogalmazása és betarttatása, amit a hatóság ellenőriz, hogy a végső fogyasztók egészsége ne legyen veszélyeztetve.
  • Emellett fontos a fogyasztók és az élelmiszer-vállalkozások érdekeinek védelme.
  • De kiemelt szerepet kap a biztonságos, illetve a megfelelő minőségű élelmiszer előállításához, továbbá az élelmiszerek nemzetközi kereskedelméhez szükséges garanciák biztosítása is.

A legutóbbi ellenőrzések során, újabb kilenc üzletben állapítottak meg olyan szabálysértéseket, amelyek egyáltalán nem feleltek meg a törvényben leírtaknak. A jelentés szerint péládul a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban felszolgált ételek, a szendvicskrém és majonézes kukorica nem volt megfelelő. A LABOTUR Kft. Ginkgo biloba levél por termékének sem volt megfelelő az összetétele, de a Panda Vit Pharma Kft. Eroton nevű étrend-kiegészítő termékében is káros gyógyszer-hatóanyagokat mutattak ki. 

A vizsgálatok során a kistermelők is számos jogsértést követtek el: legtöbben a feldolgozó helyiség tisztaságán buktak meg, de sokan hasaltak el a jelöletlen, nem nyomonkövethető termékekkel is. Az ellenőrzések során találtak olyan állattartó telepet is, ami nem került bejelentésre és az ott tartott állatok állategészségügyi állapota is ismeretlen volt. Ez súlyos állategészségügyi (járványügyi) kockázatot is jelenthet, ha azok más állomány állataival érintkeznek vagy élelmiszer előállítás céljára levágásra kerülnek.

A listán szerepel még a United Pharma Kft. négy állatgyógyászati készítménye, amelyben a Nébih laboratóriuma fipronil szennyezést mutatott ki. Ezeket a termékeket a lenti táblázatban összefoglaltuk. 

További tizenhat webáruház is szerepelt az ellenőrzésben. A diétákhoz, fogyáshoz kapcsolódó internetes áruházak a "Csodát ígérő termékekkel kapcsolatos megtévesztés" célellenőrzés alatt kerültek vizsgálatra. A gyártóknak termékleírásokkal volt a legnagyobb problémája, de a termékek összetételét illetően is történtek szabálysértések. A Fogyasztókapszulában péládul nem engedélyezett, mesterséges színezéket találtak de a Chocolate Slim nevű termék vitamintartalma sokkal kevesebb volt a feltűntetett értéknél, ráadásul az allergén anyagok sem voltak feltüntetve a csomagoláson. A további ellenőrzött termékeket a lenti táblázatban összesítettük. 

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS