1 °C Budapest

Búcsúzz el a bankodtól: tízezreket spórolhatsz ezzel a lépéssel

2018. január 5. 05:41

Bár a számlavezető bank lecserélése mára jelentősen egyszerűbbé vált, mint volt pár évvel ezelőtt, sokan még mindig túl nehézkesnek tartják ezt a folyamatot, ezért aztán inkább bele se vágnak. Hajlamosak vagyunk - akár találomra - kiválasztani egy bankot, ott nyitni egy számlát, azt pedig évekig - vagy akár évtizedekig! - megtartani, miközben végig sem gondoljuk, hogy az évek folyamán milyen sokat bukunk azzal, hogy nem vesszük a fáradságot egy kedvezőbb számlacsomag kiválasztására. Az alábbiakban összehasonlítottuk, hogy milyen költségek mellett vezetnek bankszámlákat az egyes bankok.

Ideális esetben az ember nyomon követi kiadásait és megtakarításait, tisztában van vele, hogy adott hónapban mire mekkora összeget fordít. Sokunk csak a rezsire, telefonszámlára, lakbérre gondol akkor, amikor szóba kerülnek a rendszeres kiadások, viszont furcsa módon azt igen kevesen követik nyomon, hogy milyen banki költségeik vannak.

Pedig - ha nem is havi szinten - időnként érdemes áttekinteni, illetve összevetni más, éppen aktuális banki ajánlatokkal, ugyanis könnyen lehet, hogy a számla megnyitása, illetve a számlacsomag kiválasztása óta már jóval kedvezőbb lehetőségek is vannak.

A számlavezetési díj ugyanis változhat az idő folyamán, de az is lehet, hogy egyszerűen a bank bevezetett egy újabb számlacsomagot, amelynek már kedvezőbbek a kondíciói. (Ez persze fordítva is megtörténhet, például a tranzakciós illeték bevezetését követően sorra jelentek meg a korábbiaknál rosszabb feltételekkel rendelkező számlacsomagok.)

Az is elképzelhető, hogy alapvetően nincs baj az aktuális számlacsomagunkkal, egyszerűen csak a mi bankolási szokásaink változtak meg. Ha valaki 18 évesen, még diákként nyit egy bankszámlát, amit mondjuk csak arra használ, hogy az esetleges vizsgadíjakat elutalja róla, akkor valószínűleg a számlacsomag kiválasztásánál az lesz a legfontosabb szempont, hogy a számlavezetési díj minél olcsóbb legyen.

Néhány év elteltével azonban - amikor már munkája van, elköltözött a szüleitől - várhatóan sokkal több mozgás lesz a számlán, és könnyen lehet, hogy a korábbi számla/számlacsomag már nem lesz megfelelő neki.

Előfordulhat, hogy maga a számlavezetési díj alacsony, ám a különböző tranzakcióknak olyan magasak a költségeik, hogy összességében jobban megéri választani egy magasabb számlavezetési díjjal rendelkező, de összességében mégis olcsóbban kijövő számlacsomagot.

A nekünk megfelelő számlacsomag kiválasztásának éppen az a nehézsége, hogy mindenki másképpen bankol, mindenkinek másra van igénye. Gyakori, hogy a jövedelem számlán való jóváírását követően a számlatulajdonos a teljes összeget leemeli a bankkártyájával, ezen kívül egyáltalán nem használja ki a számla lehetőségeit.

Mások szinte nem is használnak készpénzt. A számlákat átutalásokkal vagy csoportos beszedési megbízásokkal intézik, és amit csak lehet bankkártyával fizetnek ki. Előbbi esetben a számlavezetési díj, illetve a bankkártya éves díja lesz a fókuszban, míg utóbbi esetben valószínűleg érdekesebbek lesznek a különböző tranzakciók után fizetendő díjak.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében három képzeletbeli személyt vettünk alapul és néztük meg, hogy hol milyen banki ajánlatok találhatnak. Az összehasonlítások elvégzéséhez a Pénzcentrum kalkulátorát használtuk.

Lássuk a konkrét számokat

Az első esetben egy 300 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkező, elsősorban digitálisan bankoló embert vettünk alapul. Az ő esetében az egyik legjobb ajánlatot a Gránit Bank nyújtja, hiszen az első évben akár díjmentesen megúszhatja a számlavezetést. Éves szinten szintén nem túl magas, 3 000 forintos költséggel kell számolnia az UniCredit Bank esetében. 5 270 forintos éves díjjal kell számolnia abban az esetben, ha a Sberbanknál nyitna számlát. A számlák mellé dombornyomott bankkártyák igényelhetőek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az összehasonlítás második szereplője szerényebb, 200 ezres jövedelemmel rendelkezik. Őt kevésbé érdekli a digitális bankolás, azonban a bankkártyáját aktívan használja, amikor csak teheti azzal fizet. Az ő esetében is kedvező ajánlatot találhatunk a Gránit Banknál és az UniCredit Banknál is. Utóbbi bank az ő esetében még olcsóbb ajánlatot is ad: az első éves díj 1 800 forint. Ennél magasabb, bár éves szinten még mindig elhanyagolható mértékű, 5 040 forintos költséggel vezetne számára számlát az MKB Bank.

A harmadik esetben egy még szerényebb, 130 ezer forintos jövedelmet vettünk alapul. Sokszor ugyanis a bankok attól teszik függővé, hogy mekkora díjat számítanak fel egy-egy számlacsomagért, hogy érkezik-e a számlára meghatározott összegű jóváírás. Ezért aztán előfordulhat, hogy ugyanaz a típusú számlacsomag is egyeseknek olcsóbban, másoknak drágábban érhető el.

A harmadik esetben is kedvező ajánlatokat találhatunk a Gránit Banknál, az MKB Banknál és a Sberbanknál, legutóbbi például 6 830 forintos éves díjért vezetne számlát a fenti feltételek mellett.

Jól látható tehát, hogy a legjobb ajánlatok messze 10 ezer forintos éves díj alatt találhatóak, miközben egy kis keresgéléssel találhatunk olyan konstrukciókat, amelyek díjai éves szinten akár már a 20 ezer forintot súrolják.

Ez azt jelenti, hogy néhány év alatt több tízezer forintot spórolhatunk még egy olyan egyszerű dolgon is, mint a számlavezetés.

Természetesen a drágább számlacsomagok plusz szolgáltatásokat is tartalmaznak, de ahogyan fentebb is írtuk, ezek megfizetésének semmi értelme, ha egyébként nem használjuk ki őket. Ahogyan nem veszünk sokmilliós terepjárót a hétvégenkénti bevásárláshoz, úgy prémium kategóriájú számlacsomagot sem érdemes választani a havi kétszeri készpénzfelvételhez.

Ráadásul már a bankváltás maga sem jár annyi ügyintézéssel, mint régebben. Már hosszú évek óta lehetőség van az úgynevezett egyszerűsített bankváltáshoz. Ez azt jelenti, elegendő az új bankot megbízni a bankváltás elindításával, a többit a két bank elintézi egymás között. Amennyiben nincsen a bankváltás folyamatát megakasztó tényező - például egy kihasznált folyószámlahitel a régi banknál -, úgy a régi bankhoz be sem kell mennünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem