Ismét kifakadt Handrás: ennyivel lett drágább az influenszer élete egy év alatt

Pénzcentrum2023. június 6. 18:30

Bár fokozatos lassulást látunk, a magyar élelmiszerárak továbbra is kirívóan magasnak számítanak Európában, ez pedig a kevésbé tehetős családokat érinti a legérzékenyebben. Handrás, azaz Horváth Adnrás influenszer konkrét példával mutatta be egy új videóban, hogy a 44 százalékos élelmszierinfláció miatt mennyivel kell többet fizetni egy bevásárlás során. Kötelező akciók ide vagy oda, a bevásárlást sehogy sem lehet olcsón megúszni manapság.

Számos cikkben bemutattuk, hogy az Európában Magyarországon legmagasabb élelmiszerinfláció milyen komoly nehézséget okoz a magyar családoknak. Egy korábbi anyagunkban például azt is megvizsgáltuk, hogy az átalgosan 44,8 százalékos élelmiszerinfláció csak a statisztika, hiszen akadnak termékek, amelyek ára ennek többszörösével lőtt ki. „Az emberek nagyon frusztráltak, többek közt azért, mert minden rohadt drága lett” – mondta el Horváth András influenszer-youtuber egy új videóban, ahol éppen ennek a témának járt utána.

A népszerű videós szerint sokan csak elhessegetik a magas infláció tényét vagy azt mondják, hogy a statisztikák torzítanak. Ezt cáfolandó Handrás összehasonlította, hogy ugyanazokat az élelmiszereket, amiket egy évvel ezelőtt rendelt, azokat most mennyiért tudja megvenni pontosan ugyanabban az online áruházban. Íme a megdöbbentő lista:

  • 3 db vörösbab kukorica konzerv: Akkor 2157 Ft - Most: 2397 ft
  • 2 db Tonic – Akkor: 1098 forint – Most: 1238 ft
  • 1 db diós camambert sajt Akkor: 749 – Most: 949 ft
  • 1 db kaliforniai paprika Akkor: 315 Most: 625 forint
  • magyar fürtös paradicsom Akkor: 446 – Most: 1048 forint
  • hegyes erős paprika Akkor: 129 forint Most: 249 forint
  • 1 db félbarna kenyér Akkor: 569 forint - Most: 949 ft
  • 2 db szeletelt marhapárizsi – Akkor: 838 forint- Most:1498 forint
  • tavaly a téliszalámi olcsóbb volt mint most a parizer, ez az amibe minde szart beledarálnak, 98 szaléka víz
  • 1 fürt banán Akkor: 738 forint - Most: 824 forint – de most éppen lement nagyo az ára pár héttel ezelőtt ezer forint fölött volt
  • Jégkrémszelet Akkor: 1499 - Most:1999 forint

Az összehasonlító vásárlás végén kiderült Handrás tavaly 13500 forintot, idén pedig már 17 475 forintot fizetett ki pontosan ugyanazokért a termékekért. Hozzátette, a lista ráadásul lefelé szépíti a számoakt, hiszen a kosárban többnyire olyan termékek voltak, melyeknek az ára nem emelkedett drasztikusan. Azonban ha ehy pillantást veszünk a sajtokra, akkor láthatjuk, hogy a minőségibb darabok esetében kétszeres árkról beszélhetünk.

Hndrás hangsúlyozta, úgy érzi sok döntéshozó rossz döntése vezetett oda, hogy az árak ennyire az egekbe szöktek. Példaként a hosszú távra, drágán megkötött eneriaszerződéseket és az "extraprofitadó" piactorzító hatását emelte ki. Zárásként elmondta, nem saját magáért készítette a videót, hanem, hogy felhívja a döntséhozók figyelmét arra a rengeteg rossz sorsban lévő emberre, akinek szinte ellehetetlenül az étkezése a megfizethetetlen árak miatt.

Címkék:
vásárlás, energia, drágulás, infláció, bevásárlás, nagybevásárlás, élelmiszerárak, árdrágulás, élelmiszer kereskedelem, alapvető élelmiszerek, élelmiszer-árstop, alapélelmiszer,