Kiderült a nagy IKEA-titok: tényleg olcsóbbak a bútorok Ausztriában, mint Magyarországon?

Pénzcentrum2023. február 3. 14:59

Magyar tiktokker "buktatta" le a svéd bútoráruházat: a pletykákkal ellentétben a legtöbb termék még mindig drágább az osztrák IKEA áruházakban, mint Magyarországon.

A felhasználó egy január végén készített TikTok-videóban mutatta meg, hogy adott cikkszámra rákeresve milyen árkülönbség van az IKEA hazai- és az osztrák webshopjában. Az eredmény: míg az osztrák élelmiszerárak sok esetben már bőven alatta vannak a hazainak (az EU-bajnok magyar élelmiszer-infláció miatt), addig a svéd bútoróriás legtöbb terméke még mindig olcsóbb Magyarországon, mint a sógoréknál.

Noha néhány terméknél valóban lehet fogni pár ezer forintot, ha kint vásárolunk, ilyen az IKEA METOD néven futó konyhai alsószekrénye is, amely 1000 forinttal olcsóbb kint, mint itthon; de egy ruhásszekrény, vagy egy komplett konyhai elem már több tízezerrel kóstálhat többet, mint a magyar IKEA-áruhazákban. De az IKEA élelmiszereiért (pl. az IKEA KORVBRÖD hot-dog kolbász) sem érdemes kilátogatni Ausztriába, egyelőre azok is feljebb vannak ugyanis árban. Íme a videós összehasonlítás, benne számos termékkel:

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az IKEA Magyarország a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint kiskereskedelmi forgalmat realizált, amely közel 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az áruházakban 3,5 millió vásárlót fogadtak, az online vásárlás részesedése pedig 21,6% volt. Nemrég viszont kiderült az is, hogy az infláció miatt az áruház áremelésre kényszerülhet 2023-ban, de hogy pontosan mikortól, azt még nem tudni. Legutóbb tavaly ősszel írtunk amúgy arról, hogy folyamatos az árkorrekció az IKEA-nál, de amúgy ez általános a bútorpiacon:

Címkék:
IKEA, ausztria, magyarország, drágulás, infláció, bútor, magyar, termék, bútoráruház, osztrák, bútorvásárlás, termékek, bútorlánc, tiktok, árdrágulás, faanyag,