Spar-vezér: olcsóbb egy családot tésztával jóllakatni, mint hússal vagy zöldséggel

Pénzcentrum2022. október 31. 15:05

Idegesek, és a kasszásokkal veszekednek a vásárlók az infláció miatt; azt pedig csak kevesen értik, hogy a hatósági árat máshol fizetik meg – árulta el egy friss interjúban Heiszler Gabriella. A Spar Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hiába jelzik a kormánynak, hogy a szakmai érvek az árstop ellen szólnak, a kabinet válasza az, hogy nekik a választó a fontos, aki olcsón akarja venni a csirkemellet.

Még a nyár elején, a Pénzcentrumnak adott interjújában beszélt először Heiszler Gabriella arról, hogy az árdrágulás miatt beindult itthon az ún. lefelé vásárlás. A Spar vezére most a Forbesnak fejtegette, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban. Mint mondta, azt tapasztalja, sokan az olcsóbb szénhidrátok felé fordulnak.

Hiába drágább a tészta, még mindig olcsóbb egy családot tésztával jóllakatni, mint hússal vagy zöldséggel. A pékáruk forgalmában is látjuk a változást, a kenyér kelendőbb lett: olcsóbb egy kiló kenyér, mint egy kilónyi kifli vagy egyéb pékáru.

- emelte ki Heiszler Gabriella.

A már-már horrorisztikus sajtdrágulás kapcsán elmondta, szerinte azért drágul a trappista, mert a 2,8 százalékos tejen van árstop, a 1,5 százalékoson nincs, emiatt a forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Heiszler Gabriella kiemelte, hogy már a nyár elején elkezdték érezni, hogy csökken a forgalom volumene. Kiemelte, szerinte a január lesz kritikus, mert akkor tetőzik az infláció és megérkeznek a komoly rezsiszámlák. Az elszálló rezsire készülve Heiszler Gabriella azt is elárulta, hogy az eddigi 21 fok helyett télen csak 18 fok lesz az üzletekben.

Fotó: Kaiser Ákos

Címkék:
drágulás, kenyér, infláció, spar, interspar, spar magyarország, trappista, kenyérár, árdrágulás, spar bevásárlás, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,