Azt hiszed, az olcsó paprikának nincs ára? Ezért szállt ki az árversenyből a Kifli

Pénzcentrum2022. április 21. 13:33

A növekvő infláció még nagyobb nyomást helyez a termelőkre az egyébként is kiélezett árversenyben. Azt gondolnánk, hogy a hipermarketek kedvezőbb árai tisztességes alkuként fogantak, de valóban így van? Mit áldozunk fel a végeláthatatlan akciók oltárán, amikor egy kiló lédig paprikát vásárolunk?

Kiguvadt szemmel böngésszük az “akciós újságot”, időt és környezetszennyező üzemanyagot nem sajnálva loholunk az egy-két százforintos árleszállítások helyszínére, hogy megvásároljuk az idei év legjobb árú paprikáit. Mindenki olcsóbban akar vásárolni, de vajon azt is tudjuk, hogy a háttérben mit teszünk ezzel? A kiskereskedők gyakran a lélektani határ alá nyomott árakkal ellehetetlenítik és hosszú távon kivéreztetik a hazai gazdákat. A kiégett termelők jelentős bevételtől esnek így el, később tönkremennek, vagy terményüket külföldre exportálják, ahol hajlandóak reálisan megfizetni fáradtságukat. és szakértelmüket. Legrosszabb esetben pedig mindez a világon egyedülálló terményük eltűnéséhez is vezethet. A kérdés az: megér ez ennyit?

A jutányos ár mögött valójában pofonegyszerű a történet: nem az, aminek árulják. A paprika hasonlatát követve: bizonyos helyeken a lédig nem lédig, a paprika tulajdonképpen lecsó paprika vagy tv paprika, de egyik sem magas minőségű étkezési paprika. Így lehetséges az, hogy a vásárló megvezetésével fű alatt egyáltalán nem spórolunk.

Megoldás a fenntartható mezőgazdaságra: kistermelői fairtrade

A fair trade elnevezést már mindenki ismeri - legtöbbször a csokoládé és kávé kapcsán találkozhatunk vele. Szép dolog kiállni a latin-amerikai farmerek mellett, de a hazai gazdákról ritkábban esik szó, pedig gyakran ők hasonlóan kiszolgáltatott pozícióban vannak.

Közleményük szerint a Kifli nemcsak a vevő, de a gazdák érdekeit is szem előtt tartja. A hazai kis- és közép termelőkkel dolgozó cég szoros viszonyban áll a termelőkkel, kapcsolatuk bizalmi alapon működik, amelynek egyetlen szabálya, hogy friss terméket pontosan szállíthassanak ki. Cserébe átvállalják a logisztikával járó munkát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi van a magasabb árban?

A vállalat vállalja, hogy egyszerűen kiszállt az árversenyből. Árképzésük részét a következő tételek teszik ki: a 27%-os áfa, az infláció, a gazdák üzemanyag- és nyersanyag költsége, és a legfontosabb: a minőség, a törődés, a hagyományokat és mindenen túl az emberi életeket, családok megélhetését, egy komplett iparág jövőjét szem előtt tartó üzleti stratégia. A termékválaszték a “fordított piramis” elven épül fel, ahol az alacsonyabb árkategóriájú termékskála az alsó csúcsot, míg a prémium választék a legszélesebb felső sávot foglalja el.

Címkék:
akció, áfa, árak, infláció, verseny, paprika, minőség, paradicsom, kifli, hazai,