Jelentős veszteséget okoz az árstop a falusi kisboltoknak: mi lesz így a kis vidéki üzletek sorsa?

Pénzcentrum2022. február 11. 09:15

Idén széles körű kisboltfejlesztés valósul meg a kistelepüléseken, azonban szakértők az árstop bevezetését megelőzően a legkisebb kereskedelmi egységek veszteségét jósolták. Valóban a kisboltok, és ezáltal a kistelepüléseken élő vásárlók jártak rosszul az árstoppal?

Az árstop okozta veszteségek ellenére a legkisebb településeken is bizakodnak a kereskedők, akik a jelentős bérkiáramlások miatt az év végéig nagyarányú forgalomnövekedéssel számolnak - írja a Magyar Nemzet. A boltokban nem tapasztalták az árstoppal érintett alapélelmiszerek felhalmozását, így fennakadás sem volt.

Noha jelentős a veszteség, amelyet az októberi árak rögzítésével a kereskedőknek el kell viselniük, szó sincs arról, hogy megrázná a piacot a vásárlóknak kedvező inflációfékező intézkedés – mondta el Zs. Szőke Zoltán, a vidéki Magyarországon 2400 kisebb-nagyobb élelmiszerbolttal rendelkező Áfeosz–COOP Szövetség elnöke hangsúlyozta. Azt is hozzátette: a Coop-csoportnál nincs olyan vállalkozás, amelyik térdre kényszerülne, még az a mintegy ezer bolt egyike sem, amelyek a legkisebb településeken üzemelnek.

"Az árkülönbségből fakadó veszteségeket a kereskedők elviselik, amit viszont várhatóan fedezni fog az év során megnövekedő értékesítési forgalom. (...) Ezeket a terheket azonban az év során majd ki kell tudnunk gazdálkodni, a napokban érkező egyszeri állami juttatások mellett főként a jelentős bérkiáramlásból adódó többletjövedelmek következtében" - mondta Zs. Szőke Zoltán, hozzátéve, hogy a háztartásokhoz érkező pluszpénzek bizonyosan megjelennek a boltok pénztáraiban, nemcsak februárban, hanem az elkövetkező hónapokban is. 

Az árstop miatt biztos, hogy nem fogunk boltot bezárni 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– húzta alá, megjegyezve, hogy a jelentős értékesítési forgalomban az év végére kiegyenlítődhetnek a vállalkozói többletköltségek. Az elnök emellett üdvözölte a Szép-kártyák élelmiszerboltokban történő felhasználását is.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, kiskereskedelem, vidék, coop, kisbolt, élelmiszer kereskedelem, hatósági ár, árstop, ársapka,