9 °C Budapest
Magyar diszkontbort méltat a nemzetközi szaksajtó: csak 800 forint egy palack

Magyar diszkontbort méltat a nemzetközi szaksajtó: csak 800 forint egy palack

2018. december 3. 16:55

Karácsonykor a boroknak is szezonja van, a sokan szeretnek minőségi borokat ajándékozni. A Guardian szakújságírója, David Williams összegyűjtötte a jelenleg kapható legjobb borokat, és ezek között két magyar termék is szerepelt. Sőt, a listát egyenesen a 2016-os évjáratú Ostoros Egri Pinot Noir kezdi, amelyről a szerző rendkívül jó véleménnyel van. Ha azt gondolnánk, hogy a jó minőség mellé borsos ár társul, alaposan meglepődhetünk.


A magyar borok egyre jobban szerepelnek a nemzetközi összesítésekben, az azonban ritka, hogy egy itthon sem csúcskategóriásként számon tartott bor kerüljön be a nemzetközi toplistákba. Az Ostorosbor Egri Pinot Noir 2016 azonban David Williams, a Guardian szakújságírója ötvenes listájának nyitóhelyén szerepel. A legjobbak közt természetesen több spanyol, olasz és portugál bor is szerepel, az Ostorosbor pinot noir-jának szereplése viszont azért meglepő,

mert itthon mindössze 800 forintba kerül.

A szerző remek kritikával illette a bort. David Williams az alábbiakat írta a vörösborról:

A Pinot noir megfoghatatlan avart idéző földes íze és a lédús bogyós gyümölcsök aromái egyaránt tetten érhetőek ebben a remek magyar vételben, amely kitűnő választás lehet azoknak, akik könnyed vörösborral kísérnék a karácsonyi pulykát.

A bor remek minősítése több szempontból is meglepő. A Művelt Alkoholista blog megjegyzése szerint ugyanis a pinot noir fajta Magyarországon jellemzően nem tekinthető a legideálisabb választásnak, maga az Ostorosbor pincészet pedig a szerző "bortérképén sem szerepel.“ Ugyanakkor felhívívják a figyelmet arra is, hogy az Ostorosbor pinot noir-ja nem csupán a Guardian szerzőjének, de a roppant tekintélyes borszakértőnek számító Jancic Robinsonnak is elnyerte a tetszését.

Robinson az "Ünnepi vörösek“ címe összeállítását szintén a nevezett magyar bor kezdi, a kritkus pedig így fogalmaz róla:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Örömtelien olcsó bor, amelynek az íze valóban olyan (egy kicsit), mint egy pinot-nak. Fűszeres, és csak nagyon picit szirupos. 13,5 %.

Ebben az összeállításban is leginkább olasz és francia borok szerepelnek, de meglepően sok Ausztrál vörös is felkerült Jancis Robinson listájára. A Művelt Alkoholista arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az összesítésbe a 2016-os évjárat került be, a magyar boltok webshopjai nem tüntetik fel, hogy melyik évjáratú bort árulják. Ettől függetlenül a maga 800 forintos árával alkalmi vételnek számít.

A Guardian összesítésébe egy másik magyar bor is bekerült, ez pedig Barta Pince 2015-ös furmintja az Öreg Király-dűlőből. A fehér tokaji ára 8000 forint, azaz ebben az esetben a minőségért már fizetnünk kell - pont a másik termék kétszeresét. David Williams egyébként ezt írta a Barta Pince boráról:

A tokaji régió leginkább a fehér desszertborairól ismeretes, de a furmintból készült száraz fehérborai modern klasszikusnak számítanak: ez egy pompásan energetikus, exotikus gyümölcsök és zamatos tölgy aromáiban gazdag, pimaszul vibrálóan savanyú bor.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40