7 °C Budapest

Magyar diszkontbort méltat a nemzetközi szaksajtó: csak 800 forint egy palack

2018. december 3. 16:55

Karácsonykor a boroknak is szezonja van, a sokan szeretnek minőségi borokat ajándékozni. A Guardian szakújságírója, David Williams összegyűjtötte a jelenleg kapható legjobb borokat, és ezek között két magyar termék is szerepelt. Sőt, a listát egyenesen a 2016-os évjáratú Ostoros Egri Pinot Noir kezdi, amelyről a szerző rendkívül jó véleménnyel van. Ha azt gondolnánk, hogy a jó minőség mellé borsos ár társul, alaposan meglepődhetünk.


A magyar borok egyre jobban szerepelnek a nemzetközi összesítésekben, az azonban ritka, hogy egy itthon sem csúcskategóriásként számon tartott bor kerüljön be a nemzetközi toplistákba. Az Ostorosbor Egri Pinot Noir 2016 azonban David Williams, a Guardian szakújságírója ötvenes listájának nyitóhelyén szerepel. A legjobbak közt természetesen több spanyol, olasz és portugál bor is szerepel, az Ostorosbor pinot noir-jának szereplése viszont azért meglepő,

mert itthon mindössze 800 forintba kerül.

A szerző remek kritikával illette a bort. David Williams az alábbiakat írta a vörösborról:

A Pinot noir megfoghatatlan avart idéző földes íze és a lédús bogyós gyümölcsök aromái egyaránt tetten érhetőek ebben a remek magyar vételben, amely kitűnő választás lehet azoknak, akik könnyed vörösborral kísérnék a karácsonyi pulykát.

A bor remek minősítése több szempontból is meglepő. A Művelt Alkoholista blog megjegyzése szerint ugyanis a pinot noir fajta Magyarországon jellemzően nem tekinthető a legideálisabb választásnak, maga az Ostorosbor pincészet pedig a szerző "bortérképén sem szerepel.“ Ugyanakkor felhívívják a figyelmet arra is, hogy az Ostorosbor pinot noir-ja nem csupán a Guardian szerzőjének, de a roppant tekintélyes borszakértőnek számító Jancic Robinsonnak is elnyerte a tetszését.

Robinson az "Ünnepi vörösek“ címe összeállítását szintén a nevezett magyar bor kezdi, a kritkus pedig így fogalmaz róla:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Örömtelien olcsó bor, amelynek az íze valóban olyan (egy kicsit), mint egy pinot-nak. Fűszeres, és csak nagyon picit szirupos. 13,5 %.

Ebben az összeállításban is leginkább olasz és francia borok szerepelnek, de meglepően sok Ausztrál vörös is felkerült Jancis Robinson listájára. A Művelt Alkoholista arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az összesítésbe a 2016-os évjárat került be, a magyar boltok webshopjai nem tüntetik fel, hogy melyik évjáratú bort árulják. Ettől függetlenül a maga 800 forintos árával alkalmi vételnek számít.

A Guardian összesítésébe egy másik magyar bor is bekerült, ez pedig Barta Pince 2015-ös furmintja az Öreg Király-dűlőből. A fehér tokaji ára 8000 forint, azaz ebben az esetben a minőségért már fizetnünk kell - pont a másik termék kétszeresét. David Williams egyébként ezt írta a Barta Pince boráról:

A tokaji régió leginkább a fehér desszertborairól ismeretes, de a furmintból készült száraz fehérborai modern klasszikusnak számítanak: ez egy pompásan energetikus, exotikus gyümölcsök és zamatos tölgy aromáiban gazdag, pimaszul vibrálóan savanyú bor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem