21 °C Budapest
Sokkal többet használtuk bankkártyáinkat a karácsony előtti hetekben

Sokkal többet használtuk bankkártyáinkat a karácsony előtti hetekben

Pénzcentrum
2018. január 3. 16:00

Jelentősen megemelkedett a karácsony előtti bankkártyás vásárlások száma az egy évvel korábbihoz képest. De nem csak a vásárlások mennyisége, hanem a fizetés módja is változott, hiszen egyre többen használják ki az érintős fizetési lehetőséget.

A karácsony előtti hetekben közel 116,7 milliárd forintért vásároltak bankkártyával a K&H ügyfelei, ami 37 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a 2015-höz viszonyítva pedig 75 százalékos az emelkedés - áll a bank sajtóközleményében. Az érintős fizetési forgalom bőven megduplázódott (114%-os növekedés) az elmúlt egy évben, az internetes vásárlásoké pedig közel másfélszeresére nőtt.

Jelentősen emelkedett idén a bankkártyás forgalom a karácsonyt megelőző hetekben - közölte a bank a 40. és az 50. hét között lebonyolított bankkártyás költések alapján. A kérdéses időszakban a bank ügyfelei 116,7 milliárd forint értékben vásároltak bankkártyával, ez az előző év azonos időszakához képest 37 százalékos emelkedésnek felel meg, 2015-höz képest pedig 75 százalékos a bővülés.

Az K&H összeállításából kiderül az is, hogy a legnagyobb növekedés az érintős fizetési forgalomhoz kötődik: 60,5 milliárd forint értékben vásároltak a bank ügyfelei érintős módon, ami éves szinten 114 százalékos növekedést takar, a 2015-ös adatokhoz képest pedig nyolcszoros az emelkedés. Az online vásárlásoknál is számottevő volt a forgalombővülés: a 40. és 50. hét között a bank ügyfelei 20,2 milliárd forint értékben vásároltak az interneten keresztül, ez pedig 46,2 százalékkal haladja meg a bázisidőszakban elért forgalmat. A bankkártyás vásárlások száma is markánsan nőtt a karácsony előtti időszakban. Az érintős fizetések száma 9,8 millió volt, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. A netes vásárlások száma pedig 45 százalékkal, 1,8 millióra emelkedett.

A K&H szerint a bankkártyás forgalom a következő időszakban tovább emelkedhet és várhatóan egyre nagyobb forgalmat generálhatnak a mobiltárcás vásárlások is. Az ilyen fizetési módnál nincs szükség a bankkártya fizikai jelenlétére: az okostelefonokban lehet ugyanis létrehozni digitális bankkártyánkat, mellyel a tranzakciókat intézhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?