-1 °C Budapest
Hétköznapi csúszópénzek: ennyire korrupt hely Magyarország

Hétköznapi csúszópénzek: ennyire korrupt hely Magyarország

Pénzcentrum
2017. december 10. 11:30

Megjelent az Európai Bizottság korrupcióval foglalkozó felmérése, az Eurobarométer. Az összes tagállamot vizsgáló kutatásból kiderül, hogy jelenleg korruptabbnak gondoljuk Magyarországot, mint 3 évvel ezelőtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korrupció elleni harc világnapjára időzítette Eurobarométer felmérésének megjelentetését az Európai Bizottság - írja a k.blog.hu. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok 86 százaléka széleskörű problémának tartja a hazai korrupciót.

Dobogós helyen végzett Magyarország azok között, akik szerint emelkedett a korrupció mértéke az utóbbi 3 évben. Ezt a nézetet a magyarok 58 százaléka osztja. A második helyen a spanyolok (63 %), az első helyen pedig a ciprusiak (68 %) állnak. Ugyanakkor például Lengyelországban csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy romlott a helyzet.

Egyenesen az első helyen végeztünk abban a tekintetben, hogy mennyire gondoljuk elfogadhatónak, hogy a közigazgatásban vagy közszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárás során ajándékot vagy pénzt adjunk. 10 százalékunk mindig, 50 százalékunk időnként elfogadhatónak tartja, hogy ajándékot adjunk ilyen helyzetekben. A pénz esetében ezek az arányok 3 és 40 százalék, a szívesség esetében pedig 11 és 48 százalék.

A kutatás szerint a magyaroknak csak 35 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, ezzel az utolsó előtti helyen végeztünk (az utolsó Litvánia 34 százalékkal). Az uniós átlag egyébként 70 százalék, az első helyen álló Finnországnál pedig 84 százalék ez az arány.

Jóval közelebb esünk az uniós átlaghoz amikor arról van szó, hogy rendelkezünk-e saját korrupciós tapasztalattal (a magyarok 26 százaléka igen, az EU-s átlag 25 százalék). Fontos azonban, hogy ez az eredmény 7 százalékponttal rosszabb a korábbi felméréshez képest. Ebben a tekintetben a románoknál a legrosszabb (68 %), a dánoknál és a hollandoknál (4 %) a legjobb a helyzet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?