Hétköznapi csúszópénzek: ennyire korrupt hely Magyarország

Pénzcentrum
2017. december 10. 11:30

Megjelent az Európai Bizottság korrupcióval foglalkozó felmérése, az Eurobarométer. Az összes tagállamot vizsgáló kutatásból kiderül, hogy jelenleg korruptabbnak gondoljuk Magyarországot, mint 3 évvel ezelőtt.

A korrupció elleni harc világnapjára időzítette Eurobarométer felmérésének megjelentetését az Európai Bizottság - írja a k.blog.hu. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok 86 százaléka széleskörű problémának tartja a hazai korrupciót.

Dobogós helyen végzett Magyarország azok között, akik szerint emelkedett a korrupció mértéke az utóbbi 3 évben. Ezt a nézetet a magyarok 58 százaléka osztja. A második helyen a spanyolok (63 %), az első helyen pedig a ciprusiak (68 %) állnak. Ugyanakkor például Lengyelországban csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy romlott a helyzet.

Egyenesen az első helyen végeztünk abban a tekintetben, hogy mennyire gondoljuk elfogadhatónak, hogy a közigazgatásban vagy közszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárás során ajándékot vagy pénzt adjunk. 10 százalékunk mindig, 50 százalékunk időnként elfogadhatónak tartja, hogy ajándékot adjunk ilyen helyzetekben. A pénz esetében ezek az arányok 3 és 40 százalék, a szívesség esetében pedig 11 és 48 százalék.

A kutatás szerint a magyaroknak csak 35 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, ezzel az utolsó előtti helyen végeztünk (az utolsó Litvánia 34 százalékkal). Az uniós átlag egyébként 70 százalék, az első helyen álló Finnországnál pedig 84 százalék ez az arány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jóval közelebb esünk az uniós átlaghoz amikor arról van szó, hogy rendelkezünk-e saját korrupciós tapasztalattal (a magyarok 26 százaléka igen, az EU-s átlag 25 százalék). Fontos azonban, hogy ez az eredmény 7 százalékponttal rosszabb a korábbi felméréshez képest. Ebben a tekintetben a románoknál a legrosszabb (68 %), a dánoknál és a hollandoknál (4 %) a legjobb a helyzet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?