19 °C Budapest

Tömegek a húspultnál: mutatjuk, hol, mennyivel lesz olcsóbb a baromfi és a tojás

MTI
2016. december 30. 13:00

A január 1-jétől hatályba lépő élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden megkérdezett élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfitermékek árát - derült ki az MTI gyűjtéséből.

A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalék helyett 5 százalék lesz január 1-jétől, a 22 százalékpontos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. arról tájékoztatott, hogy ennél többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát. Az árcsökkentés nem egy akciós periódusra vonatkozik, az Aldi hosszabb távon biztosítja az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát.

A Lidl Magyarország Bt. szintén módosítja árait, az áfacsökkentést meghaladóan is. Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb január 1-jétől. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb - tájékoztattak. Az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására akár öt százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás a következő év elejétől.

A CBA, illetve a Príma hálózat a korábbiakhoz hasonlóan most is teljes egészében továbbadja a vásárlóknak az áfa mérsékléséből adódó árkedvezményt. Az érintett termékek, a baromfihúsok, a tojás és a tej esetén is csökkennek a fogyasztói árak, ezt a vásárlók január 1-jétől tapasztalják majd az üzletlánc boltjaiban. A cég arra számít, hogy az árcsökkenés miatt e termékek forgalma megnő, ahogy az év elején a sertéshús esetében is történt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint a baromfihús, a tojás és friss tej áfacsökkentése által keletkező árcsökkenés 100 százalékát adják át a vásárlóknak. A forgalmi adó csökkenése az Auchan termékválasztékából összesen 190 terméket érint. 

Ezeknél a termékeknél csökken az áfa

A jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa a csirkehús, a pulykahús, a kacsahús, a libahús, a tyúkhús és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják. Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott baromfitermékekre. A tojás esetében a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában nem. A friss tej esetében a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem