16 °C Budapest
Elárulta Rékasi Károly, mennyit költenek karácsonykor

Elárulta Rékasi Károly, mennyit költenek karácsonykor

2016. december 18. 14:40

Sokan igen nagy költségekbe verik magukat a nagy karácsonyi felhajtás miatt, míg mások sokkal szerényebb ünnepléssel is beérik. Rékasi Károly elmondta, náluk milyen lesz az idei karácsony.

Nem csak egészségileg, de anyagilag is padlóra került Rékasi Károly a motorbalesete miatt. A színész elmondása szerint náluk nem az ajándékozásról szól a karácsony.

Nem esünk bele a tébolyító csapdába, hogy irgalmatlan kiadásokba verjük magunkat. Döbbenten figyelem, hogy sokan hitelt felvéve ajándékoznak, hogy megvehessenek, mondjuk egy drága tévét. Természetesen ünnepi vacsora nálunk is lesz, de nem kell nagy dínomdánomra gondolni. Nem egy nagy, nyolckilós szárnyas kerül a sütőbe, hogy jól mutasson az asztalon. A szüleim arra tanítottak, hogy osszuk be, amink van, és az ételt soha ne herdáljuk el"

- mondta a Best Magazinnak Rékasi Károly, akivel nemcsak szerelme, Pikali Gerda, de Détár Enikővel közös gyerekei is együtt ünnepelnek majd.

Egyre kevesebben vesznek ajándékot

Sokan hasonlóan gondolkodnak, mint a színész és családja, és az ünnep legfőbb értékének nem az ajándékozást gondolják. A magyarok karácsonyi vásárlási szokásai az elmúlt években jelentős változáson mentek keresztül. Mindkét tábor jelentősen növekedett, és ezáltal a szakadék is közöttük: egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ajándékokat vegyenek szeretteiknek, de a pénzszórás is gyakoribb. 

A magyarok igen jelentős része, 17 százalék egyáltalán senkinek, semmilyen ajándékot nem vesz.

Sokaknak egész egyszerűen nem telik rá. Ugyan vannak olyanok, akik saját maguk készítenek ajándékot (22 százalék), a nagy többség azonban inkább megvásárolja azt (71 százalék).

Míg két éve átlagosan 28 700 forintot költöttünk ajándékra, addig 2016-ban már várhatóan 37 500 forintot hagyunk a kasszáknál,

ami alig két év alatt 30 százalékos emelkedést jelent. A helyzet azonban nem annyira rózsás, mint ahogy ez elsőre látszik, a társadalomban ugyanis erőteljes kettészakadás figyelhető meg ebből a szempontból. Míg két éve 11 százalék nem vett ajándékot, addig mára ez megduplázódott, a többségük pedig azért nem vásárol ajándékot, mert nincs miből.

A szegények számának növekedése mellett viszont a gazdagok száma is jelentősen nőtt (közel kétszer annyian költenek 100 ezer feletti összeget ajándékra), míg a klasszikus értelemben vehető középosztály jelentősen csökkent. A 10 és 50 ezer forint között költekezők aránya 58-ról 50 százalékra esett vissza. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy egyre nagyobbra nőnek a szegények és a gazdagok közötti különbségek, legalábbis a karácsonyi vásárlási szokások ezt támasztják alá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokan hitelhez nyúlnak

Az a tábor is elég nagy, akiknek ugyan nem tudnak nagyobb összeget az ünnepre fordítani, mégis szeretnének költekezni. A karácsonyi időszakban sokan igényelnek kis összegű fogyasztási hitelt (pl. áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) az ünnepi költségek fedezésére. Alapvető fontosságú, hogy a fogyasztók a szerződés aláírása előtt körültekintően tájékozódjanak a hitelek jellemzőiről és feltételeiről.

Érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e a hitelfelvételre (vagy a beszerzések pl. családi kölcsönből is megoldhatók), és ha igen, melyik hitelfajta a legkedvezőbb. A fogyasztási hitelek törlesztése évekig is elnyúlhat, a nem teljesítés pedig akár vagyontárgyak elvesztéséhez is vezethet. 

Át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után is jogszabályi lehetőség van arra, hogy - ha a hitel folyósítása még nem történt meg - az ügyfél a szerződéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljon a hitelszerződéstől.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?