14 °C Budapest
Elárulta Rékasi Károly, mennyit költenek karácsonykor

Elárulta Rékasi Károly, mennyit költenek karácsonykor

2016. december 18. 14:40

Sokan igen nagy költségekbe verik magukat a nagy karácsonyi felhajtás miatt, míg mások sokkal szerényebb ünnepléssel is beérik. Rékasi Károly elmondta, náluk milyen lesz az idei karácsony.

Nem csak egészségileg, de anyagilag is padlóra került Rékasi Károly a motorbalesete miatt. A színész elmondása szerint náluk nem az ajándékozásról szól a karácsony.

Nem esünk bele a tébolyító csapdába, hogy irgalmatlan kiadásokba verjük magunkat. Döbbenten figyelem, hogy sokan hitelt felvéve ajándékoznak, hogy megvehessenek, mondjuk egy drága tévét. Természetesen ünnepi vacsora nálunk is lesz, de nem kell nagy dínomdánomra gondolni. Nem egy nagy, nyolckilós szárnyas kerül a sütőbe, hogy jól mutasson az asztalon. A szüleim arra tanítottak, hogy osszuk be, amink van, és az ételt soha ne herdáljuk el"

- mondta a Best Magazinnak Rékasi Károly, akivel nemcsak szerelme, Pikali Gerda, de Détár Enikővel közös gyerekei is együtt ünnepelnek majd.

Egyre kevesebben vesznek ajándékot

Sokan hasonlóan gondolkodnak, mint a színész és családja, és az ünnep legfőbb értékének nem az ajándékozást gondolják. A magyarok karácsonyi vásárlási szokásai az elmúlt években jelentős változáson mentek keresztül. Mindkét tábor jelentősen növekedett, és ezáltal a szakadék is közöttük: egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ajándékokat vegyenek szeretteiknek, de a pénzszórás is gyakoribb. 

A magyarok igen jelentős része, 17 százalék egyáltalán senkinek, semmilyen ajándékot nem vesz.

Sokaknak egész egyszerűen nem telik rá. Ugyan vannak olyanok, akik saját maguk készítenek ajándékot (22 százalék), a nagy többség azonban inkább megvásárolja azt (71 százalék).

Míg két éve átlagosan 28 700 forintot költöttünk ajándékra, addig 2016-ban már várhatóan 37 500 forintot hagyunk a kasszáknál,

ami alig két év alatt 30 százalékos emelkedést jelent. A helyzet azonban nem annyira rózsás, mint ahogy ez elsőre látszik, a társadalomban ugyanis erőteljes kettészakadás figyelhető meg ebből a szempontból. Míg két éve 11 százalék nem vett ajándékot, addig mára ez megduplázódott, a többségük pedig azért nem vásárol ajándékot, mert nincs miből.

A szegények számának növekedése mellett viszont a gazdagok száma is jelentősen nőtt (közel kétszer annyian költenek 100 ezer feletti összeget ajándékra), míg a klasszikus értelemben vehető középosztály jelentősen csökkent. A 10 és 50 ezer forint között költekezők aránya 58-ról 50 százalékra esett vissza. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy egyre nagyobbra nőnek a szegények és a gazdagok közötti különbségek, legalábbis a karácsonyi vásárlási szokások ezt támasztják alá.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sokan hitelhez nyúlnak

Az a tábor is elég nagy, akiknek ugyan nem tudnak nagyobb összeget az ünnepre fordítani, mégis szeretnének költekezni. A karácsonyi időszakban sokan igényelnek kis összegű fogyasztási hitelt (pl. áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) az ünnepi költségek fedezésére. Alapvető fontosságú, hogy a fogyasztók a szerződés aláírása előtt körültekintően tájékozódjanak a hitelek jellemzőiről és feltételeiről.

Érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e a hitelfelvételre (vagy a beszerzések pl. családi kölcsönből is megoldhatók), és ha igen, melyik hitelfajta a legkedvezőbb. A fogyasztási hitelek törlesztése évekig is elnyúlhat, a nem teljesítés pedig akár vagyontárgyak elvesztéséhez is vezethet. 

Át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után is jogszabályi lehetőség van arra, hogy - ha a hitel folyósítása még nem történt meg - az ügyfél a szerződéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljon a hitelszerződéstől.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40