Heteken belül apa lesz Gönczi Gábor: olyat tett, amit sosem gondolt volna

Heteken belül apa lesz Gönczi Gábor: olyat tett, amit sosem gondolt volna

2016. november 5. 16:15

Már rutinosan vásárol a bababoltban Gönczi Gábor, néhány hét múlva megszületik a kisfia. A kis trónörökös érkezésére felkészültek, kész a gyerekszoba, és minden szükséges holmit beszereztek. A gyermekvállalás viszont minden szépsége mellett egy igen költséges dolog. Utánajártunk, mennyit költenek ilyenkor a magyar családok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hatalmas a drukk a babavárás utolsó heteiben, Gönczi Gábor és párja Ildikó néhány hét múlva már a kezében tarthatja a kis trónörököst. A Tények műsorvezetőjét a közelgő apaszerep teljesen megváltoztatta, és ezen maga is meglepődött. Néhány hónapja még megilletődve lépett be a bababoltba, ma már viszont egyre rutinosabb vásárol ott. Múlt héten beszerezte az utolsó szükséges holmikat, és a kiságyat otthon ő szerelte össze.

Nem vagyok egy ezermester, de mindig tudom, hogy melyik barátomhoz forduljak, ha valami tönkremegy a lakásban. Nem véletlenül, hogy nem technikából voltam jó, hanem irodalomból, ez sok mindent elárul rólam. A kisfiam szobájában azonban sok mindent egyedül szereltem össze" 

- mondta a híradós a Hot! magazinnak. Hozzátette, eredetileg csak egy gyerekszoba kialakítása volt tervben, végül az egész lakást felújították.

Az első 7 év 3 millióba is kerülhet?

A babavárás nagy változást hoz minden pár életében, a gyerekszoba kialakítása, a szükséges holmik megvásárlása közben készülnek a nagy feladatra, és tervezgetik, miként is fognak majd családként működni. Manapság egyre később vállalnak gyermeket a magyar fiatalok, ebben a megfelelő pár, az érzelmi érettség mellett az anyagi helyzet a meghatározó a KSH kutatásai szerint. Az elmúlt négy évben viszont 15 százalékkal javult a gyermekvállalási kedv a magyaroknál. 

Tény, hogy nem olcsó dolog a gyermekvállalás. Az orvosi vizsgálatok, a terhesvitaminok, az egészségesebb életmód, a kórházi díjak alkalmanként akár több tízezer forintos terhet jelenthet a családok számára, és akkor még egyetlen babaholmit sem vettek. Már a baba megszületése előtt több százezer forintos a kiadás. És még ehhez hozzájöhet a babakocsi, kiságy, ruhák, bútorok, stb. 

Egy nemrégiben elvégzett kutatás szerint a szülők csecsemőkorban átlagosan havi 25-35 ezer forintos kiadással számolnak, ezt teljes mértékben a kicsire költik.

Ráadásul ez az összeg később még magasabb lesz, mivel a tapasztalatok szerint a gyermek növekedésével a költségek is egyre nagyobbak lesznek.

A gyermek első hét évében akár 2,5-3 millió forint kiadást is jelenthet a családi kasszának. 

Az viszont tény, hogy a gyerekek számának növekedése nem feltétlenül többszörözi meg a kiadásokat. Míg az első babának mindent meg kell venni: babakocsit, kiságyat, ruhákat, addig a második, harmadik, vagy akár a negyedik érkezése már nem jelent ekkora költséget, hiszen nem kell mindenből újat venni, örökölhetik egymástól a gyerekek a bútorokat, ruhákat, játékokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?