2 °C Budapest
A paprikás csirke jövője múlhat ezen a döntésen

A paprikás csirke jövője múlhat ezen a döntésen

2016. március 10. 05:58

Nincs olyan élelmiszeripari ágazat, amelyik ne az áfacsökkentés miatt lobbizna ma Magyaországon, a leghangosabb hangokat viszont talán a baromfitermelők oldaláról hallani. A baromfi terméktanács szerint 5 százalékos áfa esetén amellett, hogy a feketegazdaság is visszaszorulna, a fogyasztók zsebében is jóval több maradna. Kiszámoltuk, mennyit is jelentene egy árkorrekció a hentespultokban, mennyivel lehetne olcsóbb a magyarok nemzeti étele.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyugodtan kijelenthetjük, nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem a mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmazza. Nemrég számoltunk be például a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének álláspontjáról, de leghangosabban talán a baromfitermelők lobbiztak az elmúlt időszakban az árkorrekcióért.

Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás ÁFA kulcsát

- hangsúlyozza a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Lázár: felejtsd el...

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők keményen lobbiznak, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. A nemzetgazdasági tárca például kizárólag a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik:

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- írták a Pénzcentrum megkeresésére.

Lázár János legutóbbi megszólalásában viszont ennél jóval tovább ment, simán lesöpörte még az elképzelés elvi lehetőségét is:

(...) nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mi lenne a baromfi árával?

Habár nagyon úgy fest, hogy hiába lobbiznak az ágazati szereplők, egyhamar nem lesz újabb áfacsökkentés Magyarországon, a gondolattal azonban nyugodtan eljátszhatunk, milyen eredménye is lenne egy ilyen lépésnek. A BTT meggyőződése például az (figyelembe véve azt is, hogy a fogyasztói árakat a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban), hogy 5 százalékos áfa mellett

érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak.

Amennyiben számításunkat a befolyásoló tényezők nélkül végezzük el, valamint azt is feltételezzük, hogy a kerekedők az áfacsökkentésből megspórolt összeget teljes egészében érvényesítenék a fogyasztó árban, akkor 5 százalékos áfakulcs esetén a fogyasztói árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

Habár az árcsökkenés egységnyi termék esetén kézzelfogható, a fogyasztási adatokat figyelembe véve a fejenként megspórolt összeg nem feltétlenül számottevő. A KSH legfrissebb, baromfihúsra vonatkozó fogyasztási statisztikáit figyelembe véve ugyanis fejenként évi közel 4 ezer forint maradhatna csak a zsebekben, ami egy négyfős családnál is mindössze 15 ezer forintos pluszt jelent évente.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18