27 °C Budapest

A paprikás csirke jövője múlhat ezen a döntésen

2016. március 10. 05:58

Nincs olyan élelmiszeripari ágazat, amelyik ne az áfacsökkentés miatt lobbizna ma Magyaországon, a leghangosabb hangokat viszont talán a baromfitermelők oldaláról hallani. A baromfi terméktanács szerint 5 százalékos áfa esetén amellett, hogy a feketegazdaság is visszaszorulna, a fogyasztók zsebében is jóval több maradna. Kiszámoltuk, mennyit is jelentene egy árkorrekció a hentespultokban, mennyivel lehetne olcsóbb a magyarok nemzeti étele.

Nyugodtan kijelenthetjük, nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem a mihamarabbi áfacsökkentést szorgalmazza. Nemrég számoltunk be például a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének álláspontjáról, de leghangosabban talán a baromfitermelők lobbiztak az elmúlt időszakban az árkorrekcióért.

Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás ÁFA kulcsát

- hangsúlyozza a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Lázár: felejtsd el...

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők keményen lobbiznak, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. A nemzetgazdasági tárca például kizárólag a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik:

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- írták a Pénzcentrum megkeresésére.

Lázár János legutóbbi megszólalásában viszont ennél jóval tovább ment, simán lesöpörte még az elképzelés elvi lehetőségét is:

(...) nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat.

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi lenne a baromfi árával?

Habár nagyon úgy fest, hogy hiába lobbiznak az ágazati szereplők, egyhamar nem lesz újabb áfacsökkentés Magyarországon, a gondolattal azonban nyugodtan eljátszhatunk, milyen eredménye is lenne egy ilyen lépésnek. A BTT meggyőződése például az (figyelembe véve azt is, hogy a fogyasztói árakat a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban), hogy 5 százalékos áfa mellett

érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak.

Amennyiben számításunkat a befolyásoló tényezők nélkül végezzük el, valamint azt is feltételezzük, hogy a kerekedők az áfacsökkentésből megspórolt összeget teljes egészében érvényesítenék a fogyasztó árban, akkor 5 százalékos áfakulcs esetén a fogyasztói árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

Habár az árcsökkenés egységnyi termék esetén kézzelfogható, a fogyasztási adatokat figyelembe véve a fejenként megspórolt összeg nem feltétlenül számottevő. A KSH legfrissebb, baromfihúsra vonatkozó fogyasztási statisztikáit figyelembe véve ugyanis fejenként évi közel 4 ezer forint maradhatna csak a zsebekben, ami egy négyfős családnál is mindössze 15 ezer forintos pluszt jelent évente.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12