5 °C Budapest

Tényleg ilyen olcsó nálunk a sör?

2015. október 6. 09:30

Magyarország több termék esetében is a legolcsóbb országok között van - írja az Eurostat friss adatai alapján a napi.hu.


Bár sokféle hatással, többek között az eltérő adóterhekkel is magyarázható, hogy bizonyos termékek átlagára eltérő az egyes országokban, európai viszonylatban Magyarország igen kedvezőnek számít az átlagárak tekintetében. Ebben többek között szerepet játszik a gyenge vásárlóerő, illetve az áfacsalások árleszorító hatása is.

Az Eurostat 2014-ben végzett felmérésében  számos terméket találtak, amelyeknek ára megközelítőleg azonos volt a vizsgált országokban. 

A finomított kristálycukor kilónkénti ára például a vizsgált országok többségében egy euró körül mozgott. A legolcsóbb a lengyel cukor, (60 eurócent), míg a legtöbbet (2,18 euró) Norvégiában kellett fizetni érte.  Magyarországon 72 eurócent 1 kilogramm cukor, amivel lényegesen olcsóbb a szomszédos Szlovákiához (92 cent), vagy Romániához (82 cent) képest.

Az áfacsalók által kedvelt liszthez is jutányos áron juthatunk idehaza, ugyanis míg itthon 0,45 eurót fizetünk egy kiló lisztért, addig Szlovákiában 47, Romániában pedig 63 centet. A legtöbb pénzt Norvégiában kell kiadni ugyanennyi mennyiségért, megközelítőleg másfél eurót.

A többi országhoz viszonyítva a cigaretta sem számít különösebben drágának Magyarországon. Míg nyugaton jellemzően 5-6 euró egy doboz cigaretta, addig itthon 3 euróból megúszhatjuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sör literenkénti ára 1,34 eurónak megfelelő összeg itthon, ami a 1,5 eurós átlagérték alatt maradt, illetve a mozijegy ára (4,57 euró) is szintén a 4,78 eurós átlagár alatt van.

A sertéskaraj ára azonban nem Magyarországon a legkedvezőbb, a 4,7 eurós kilogrammonkénti árral jóval  a 3,6 euró/kg átlagár felett van, bár még mindig kedvezőbb, mint Luxemburgban, ahol 9,98 eurót kóstál a karaj kilója.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?