16 °C Budapest
Pofátlan csalókat fogtak: majdnem százmilliót zsákmányoltak

Pofátlan csalókat fogtak: majdnem százmilliót zsákmányoltak

2015. augusztus 3. 17:30

Amerikai húszdolláros bankjegyeket akart hamisítani az a két csaló, akit a rendőrség a napokban elkapott. 123 millió forint értékű kárt okoztak volna, ha a bankjegyeket sikerül elsózniuk. A magyar bankjegyekkel egyébként egyre kevesebben próbálkoznak.

Vélhetően húszdollárosokat hamisított az a két férfi, akit a napokban a rendőrség őrizetbe vett. A hamis dollárokat a tervek szerint Ukrajnában hozták volna forgalomba.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. július 31-én fogták el a két férfit. A nyomdában tartott házkutatás során a nyomozók 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek 20-as címletű amerikai dollár lenyomatait tartalmazták. A rendőrök megtalálták és lefoglalták továbbá azokat az eszközöket is (nyomólemezek, nyomdagépek), amelyekkel a hamisítványokat gyártották

- olvasható a rendőrség honlapján.

A 1826 darab, laponként 12 db 20 USD bankjegy lenyomatát tartalmazó ív összértéke, forgalomba hozatalát követően, több, mint 123 millió forint.

A további házkutatások során a hatóságok ukrán hrivnya bankjegyek lenyomatait is megtalálta, valószínűleg ezeket is hamisítani tervezték a gyanúsítottak.

Mit hamisítanak a leggyakrabban?

A bankjegyhamisítók legtöbb esetben a tízezreseket hamisítják: az esetek 69 százalékában ezzel trükköznek. Ezt követik a húszezresek, az ötezresek, majd a kétezres és az 500 forintos bankjegy.
A forint hamisítása az elmúlt években egyébként csökkenő tendenciát mutat, a hozzánk hasonló, nemzeti valutával rendelkező országokkal összehasonlítva is kedvezőnek tekinthető - mondta el az MNB a Pénzcentrum kérdésére korábban. Ezzel összhangban az elmúlt 5 év során a forint bankjegyek hamisításának kárértéke harmadára csökkent. Míg 2009-ben a hamisítások még kb. 90 millió forint kárt okoztak, addig ez 2013-ban 30 millió forint körül alakult.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi van, ha hamis bankjegyet kapunk?

A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el - tájékoztat az MNB. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy az MNB-nek kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jogszerűen és jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, utólag azonban észreveszi, hogy hamis, és ennek tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?