7 °C Budapest

Ennyit spórolhatnak a hús áfájának csökkentésével a magyar családok

2015. április 23. 18:03

Jelentősen csökkentené a sertés tőkehús áfáját a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mit jelent ez a vásárlóknak? Mire számíthatunk a boltokban?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os költségvetési tervezete között szerepel, hogy a sertés tőkehús áfája a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékosra csökkenne - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az áfa csökkentés tehát a csak a nyers sertéshúsra vonatkozna, a sertéskészítményekre nem terjedne ki.


A sertéshús átlagára az elmúlt években jelentősen megemelkedett. Míg 2007-ben átlagosan 979 forintért vásárolhattunk egy kiló sertéshúst, addig tavaly már 1350 forintot kértek el ugyanekkora mennyiségért. Tehát közel 38 százalékos áremelkedés történt.

Mire számíthatunk a boltokban?

Amennyiben megvalósul a 2016-os költségvetési tervezet, akkor a komoly áfamérséklés miatt:

az üzletekben eddiginél jóval olcsóbbak lehetnek a sertéshúsok.

Feltéve, ha a kereskedők nem teszik zsebre a hasznot, ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanis az áfa csökkentése első körben a kereskedőket érinti, ezek után ők határozzák meg, hogy ebből mennyit vezetnek tovább az áraikba. Azonban ilyen jelentős áfamérséklés esetében, szinte biztosan a fogyasztó árak is csökkeni fognak - tudtuk meg az Agrárszektor munkatársaitól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy átlagos 4 fős magyar család évente körülbelül 64,4 kiló sertéshúst fogyaszt a KSH adati szerint. Eszerint az 1350 forint/ kiló átlagárával számolva ez évente 86 940 forint kiadást jelent a családoknak. Amennyiben a kereskedők teljes egészében érvényesítik az áfacsökkentést akkor a magyar családok évente megközelítőleg 19 126 forintot spórolhatnak meg.


Amennyiben csak a sertéshús ára fog csökkenni, az hátrányos helyzetbe hozhatná a baromfihúsokat, mivel két egymást helyettesítő termékről van szó. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint nincsen szakmai indoka annak, hogy a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradjon, az indokolatlan döntés pedig akár munkahelyek megszüntetését is előidézheti. Ezért a BTT azonos megítélést kér - írja az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?