20 °C Budapest
Már hamisítják az új tízezrest

Már hamisítják az új tízezrest

2015. április 14. 06:03

Hozta az első négy hónapot az új tízezres. A tavaly decemberben kibocsátott bankjegy eddig különösebb fennakadás nélkül találta meg a helyét a pénztárcákban és a kasszákban egyaránt. A tízezresek harmadát már lecserélték, de megjelentek az első hamisítási próbálkozások is - tudta meg a Pénzcentrum.

Valamivel több mint négy hónapja, 2014 december elsején vehettük kezünkbe az új tízezres bankjegyet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

Az első ráncfelvarrást a tízezres kapta: változott például

  • a vízjel;
  • a hologramfólia;
  • a biztonsági szál;
  • a mikroírás;
  • és új színváltó, irizáló nyomat, valamint vakjel is került a bankjegyre.

Eddig jól teljesít

A megújított tízezer forintos bankjegy fogadtatása a készpénzforgalom szereplői részéről alapvetően pozitív és elfogadó volt, a címlet forgalomba kerülése zökkenőmentesen lezajlott, használata során sem érkeztek problémára utaló jelzések - tájékoztatta a Pénzcentrumot az MNB.

A jegybankhoz beérkezett visszajelzések szerint a gazdaság szereplői minden különösebb fennakadás nélkül, rendeltetésszerűen használják napi fizetési tranzakciók alkalmával a bankjegyet.

2015. március 31-én 44 millió darab megújított tízezer forintos bankjegy volt forgalomban, ami az adott címlet forgalomban levő mennyiségének 37 százaléka. Ez az arány megfelel az előzetes jegybanki várakozásoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azért már próbálkoznak a hamisítók

A jegybanktól azt is megtudtuk, hogy előfordulnak csekély számban visszaélések, próbálkozások valamennyi címlettel kapcsolatban, nem kivétel ez alól a megújított bankjegy sem.

Úgy tűnik azonban, hogy a hamisítók tartanak az új, biztonságosabb pénztől: december óta

a hamisított tízezreseknek csak a 4 százaléka az új bankjegy.

Az MNB-nél úgy látják, hogy a széles körű tájékoztatásnak és a kibocsátást megelőző felkészülési időszaknak is köszönhető, hogy nincs információ arról, hogy valahol ne ismerték volna fel a fejlesztett tízezer forintos bankjegyet. Arról sem tudnak, hogy például boltban, étteremben visszautasították volna azt.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24