28 °C Budapest
A magyar vevők titkai: ezért vásárolunk úgy, ahogy

A magyar vevők titkai: ezért vásárolunk úgy, ahogy

2015. március 31. 11:21

Egy felmérés szerint Európában mi vagyunk azok, aki a leghosszabban gondolkodnak a tényleges vásárlás előtt. A magyar fogyasztók optimistábbak lettek az elmúlt években - a vasárnapi zárva tartás miatt pedig nem veszünk fel kevesebb áruhitelt.

Az idei év egyik legfontosabb jellemzője, hogy a fogyasztók a korábbi évekhez képest optimistábban látják a saját országuk gazdaságának helyzetét: Magyarországon is egyre bizakodóbbak a vásárlók - derül ki a Cetelem Körkép 2015 felmérésből, amit kedden mutattak be Budapesten. A kutatást 12 országban végzik el minden évben, 8700 fogyasztó véleményét kérdezik a saját országuk helyzetérők, családjuk kilátásairól, arról, mi befolyásolja a vásárlást, a fogyasztói döntéseket.

Az európai fogyasztók saját háztartásukat mindig optimistábban látják, mint az adott ország helyzetét. A magyar fogyasztók is úgy gondolják, hogy javulnak saját kilátásaik - mondta el a kutatás keddi sajtótájékoztatóján Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója.

Az optimizmus az alapja a fogyasztásnak: ez pedig a fogyasztási hitelezés növekedéséhez is hozzájárulhat

 - tette hozzá.

Az európai fogyasztó jelentősen változott az elmúlt öt évben: újra felfedezi az alternatív vásárlási formákat (például a piacokat), egyre gyakrabban vásárol közvetlenül a termelőtől, az eredetiség, hitelesség fontosabb számára.

A kutatás eredményei szerint 100-ból 62 fogyasztó másképp vásárol ma, mint a válság 2008-as kirobbanása előtt.

Magyarországon a fogyasztók 81 százaléka gondolja úgy, hogy másképpen költi el a pénzét:

 • egyértelműen árérzékenyebbé váltak a vásárlók
 • kifejezetten keressük azokat a lehetőségeket, ahol olcsóbban tudunk vásárolni
 • a magyar fogyasztók kétharmada ritkábban vásárol impulzív módon (tehát bevásárlólista, konkrét terv nélkül), mint korábban
 • a célunk a tudatos vásárlói döntés, azaz nehezebben csábulunk el a reklámoknak, az akcióknak

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • a tudatos vásárlás nem csak azt jelenti, hogy megnézzük az árat,

  • hanem azt is, hogy odafigyelünk a megvásárolt áru eredetére, az alapanyagokra.

Érdekes trend a használtcikk-piac látványos fejlődése és a drive-in erősödése (netes rendelést személyesen veszünk át). Egyre többen osztjuk meg egymással a gépeinket (például szomszédok a fűnyírót): meglepő módon ez nagyon elterjedt Magyarországon.

Nem csak vásárolunk a neten

Mára egyértelművé vált, hogy az internet és a mobiltelefonok forradalmat jelentenek a fogyasztásban is: a netes vásárlás már messze nem a fiatalok játszótere, a 60 év felettiek is egyre többet használják ki ezt a lehetőséget. Minden fogyasztóra igaz, hogy a vásárlások (nagyobb kiadás) előtt az interneten tájékozódik.


Ez a pénzügyi döntéseinkre is érvényes: minden ötödik látogató összehasonlító oldalról érkezik az áruhitelezéssel foglalkozó bank oldalára. A fogyasztók tudatosan összehasonlítják a bankok ajánlatait, a kondíciókat, és csak ezután döntenek. Itt is egyre aktívabban a középkorúak: hatból egy igénylő 56 évnél idősebb.

Alkalmazkodunk az elektronikai áruházak nyitva tartásához, az áruhitel igénylésre is hosszabb ideig van lehetőség. Sokkal nagyobb hangsúly van az online áruhitelezésen - az áruhitelezés forgalma a vasárnapi zárva tartás miatt várhatóan nem fog változni

 - mondta el Lukácsi Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?