Nő a tömeg a plázákban, több a tolvaj is

Nő a tömeg a plázákban, több a tolvaj is

2014. december 17. 16:32

Felpörgött a plázák forgalma a karácsonyi csúcsszezonban: a következő napokban is tömegek indulnak ajándékot vásárolni. A Pénzcentrum mutatja, mikor érdemes vásárolni indulnod, ha el akarod kerülni a tumultust.

Egy hét múlva karácsony, magas fordulatszámon pörög az ajándékok beszerzése. Felmérések szerint karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költünk, míg további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra fordítunk.

Nem véletlenül nőtt meg a forgalom a bevásárlóközpontokban is: az elmúlt hétvégéken már jelentős tömeggel találkozhatott az, aki ellátogatott valamelyik budapesti plázába, de információink szerint a vidéki bevásárlóközpontok látogatószáma is megugrott.

Az elmúlt hétvégén a szombat kifejezetten erős volt, vasárnap viszont érdekes módon meglepően kevesen voltak - számolt be tapasztalatairól a Pénzcentrumnak az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont sportruházati boltjának munkatársa. Forrásunk szerint ugyanakkor a múlt hétre is jellemző volt az, amit mostanában tapasztalnak: hétköznapokon kimondottan "bedurvult" a forgalom, sokan keresik fel a boltokat, és várhatóan a mostani hétvége lesz a csúcs. Informátorunk szerint - bár növelik a boltokban a dolgozók létszámát -

a forgalommal együtt megnőtt a lopások száma is.

Az utóbbi évek tapasztalata szerint, már novemberben élénkül a forgalom, ám a legtöbben december elejétől kezdik meg az ajándékok beszerzését - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Arena Plaza. A részletes adatok ilyenkor még nem állnak rendelkezésükre, de bérlők visszajelzései alapján idén is nagy forgalomra számítanak az ünnepi időszakban. Megnő a ruhák, kiegészítők, ékszerek iránti kereslet, ugyanakkor lakberendezési cikkeket is sokan vásárolnak.

Mikor indulnak a leárazások?

Néhány üzletben már el is indultak az akciók, de a nagy leárazások jellemzően karácsony után közvetlenül kezdődnek. A két ünnep közötti és januári leárazások kimagasló forgalmat jelentenek - tudtuk meg az Arenától.


A karácsonyi szezonban olyanok is felkeresik a boltokat, akik év közben nem rendszeres látogatók. Az ajándékok beszerzését legtöbben a hétvégére időzítik, ilyenkor gyakorlatilag megtelik az bevásárlóközpont.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon sokan vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi ajándékok beszerzését, ezért a bevásárlóközpontban az előttünk álló hétvégén számítanak a legnagyobb látogatottságra.

Legtöbben hétköznap estére és hétvégére időzítik a vásárlást, ez fokozottan jellemző a karácsonyi szezonban is. Ezért aki szeretne nyugodtabb körülmények között vásárolni, azoknak a délelőtti órákat javasolják. Déltől ugyanis már hétköznapokon is egyre többen érkeznek. Érdemes kényelmes cipőben intézni a bevásárlást - tanácsolják.

Figyeljünk oda az értékeinkre!

A rendőrök azt tanácsolják, lehetőleg olyan ruhában menjünk vásárolni, amiben biztonságosan el tudjuk helyezni - lehetőleg egy belső zsebben - a bankkártyát, készpénzt, iratokat. Az autóval közlekedők figyelmét pedig arra hívják fel, hogy semmit ne hagyjanak a kocsi utasterében, ha parkolnak, mert még egy kabátért is feltörhetik az autójukat.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?