22 °C Budapest

Jelöletlen eredetű áruk a polcokon: folyamatos bírságolások

2014. július 17. 10:01

Elsősorban a jelöletlen eredetű áruk miatt szabtak ki bírságokat az élelmiszer-biztonsági ellenőrök az elmúlt évben - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-as beszámolójából. A hivatal kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére is - írja a Világgazdaság.

Összesen 48 208 ellenőrzést végzett tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az állat-egészségügyi, állatvédelmi és állati melléktermékkel végzett tevékenységek esetén. A jelentés szerint 2961 esetben állapított meg hiányosságot az ellenőr, 455 esetben szabtak ki bírságot, majdnem 56 millió forint összegben. Növényi termékeket 17 463 alkalommal ellenőriztek, itt 1551 esetben találtak hiányosságokat, ezek alapján 1239 alkalommal szabtak ki bírságot.

A kiszabott bírságok összege nőtt, aminek az az oka, hogy a kiemelt nagybani piacokon, illetve nagykereskedésekben végzett ellenőrzések során több nagy mennyiségű tételt bírságoltak, ugyanakkor sok volt a jelöletlen, igazolatlan eredetű áru is. A szervezet a napokban kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére is. A kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken pedig a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?