Ki hinné? Nagyon sok magyar ebből törleszti a devizahitelét

Pénzcentrum2014. március 25. 11:02

Első hallásra talán meglepőnek hangzik, de - a számok szerint - dübörög Magyarországon a közvetlen (direkt) értékesítés: félmillióan egészítik ki ezzel a  fizetésüket, sokan hiteleiket törlesztik a tanácsadásból.

Európában 11 millió, világszerte 90 millió ember foglalkozik közvetlen értékesítéssel, ez azt jelenti, hogy a megtermelt forgalom 170 milliárd dollár volt világszerte. Magyarországon a direkt értékesítés 50 milliárd forintos forgalmat generál éves szinten, ezt 200 cég eredménye összegzi - mondta el egy keddi sajtó-háttérbeszélgetésen Tánczos Edit, a Közvetlen Értékesítők Szövetségének főtitkára.

Magyarországon 13 tagcégnél közel félmillió ember dolgozik közvetlen értékesítőként, 73 százalékuk nő - ez a szám mintegy 10 százalékkal alacsonyabb, mint az európai átlag. A férfiak inkább háztartási eszközökrt, egészségmegőrzési cikkeket értékesítenek. A 13 legnagyobb piaci szereplőnél több mint 2 ezer ember állt teljes foglalkoztatásban. Jellemzően sok vidéki vásárlót érnek el ezek a cégek, olyanokat is, akik jelentős távolságra élnek fizikai boltoktól, drogériáktól, hipermarketektől.

A direkt értékesítéssel foglalkozó családok például hitelt törlesztenek, nyaralásra, vagy a gyerekek oktatására gyűjtenek - mondta el a főtitkár. Az általános magyar gyakorlat szerint a közvetlen értékesítésben magát a tevékenységet el lehet kezdeni vállalkozás nélkül. A vállalkozás alapítása akkor válik szükségessé, ha pénzt szeretnének kivenni belőle. Sokan a meglévő (családi) vállalkozás keretein belül kezdik el az üzleti tevékenységet.

Az is cél, hogy a legálisan működő piaci szereplők megkülönböztessék magukat a piramisjátékoktól: fontos, hogy a piramisjátékkal szemben a legális direkt értékesítés mögött valós termék áll, a belépés ingyenes (vagy nagyon alacsony összegű), az üzletkötő/tanácsadó haszna pedig nem a beszervezésből, hanem az értékesítésből származik.

De mit vásárolunk így?

Míg Európában 36% a kozmetikumok aránya, Magyarországon ez a szám 24%. Hazánkban a forgalmazott termékek több mint fele úgynevezett wellness-termék, azaz vitaminok, táplálékkiegészítők, fogyókúrás szerek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Radeczky Zoltán, a piac legnagyobb szereplőjének számító Avon ügyvezetője szerint a közvetlen értékesítés egyik csúcs-állama Brazília, ahol csak az Avonnak 1 millió tanácsadója van. Magyarországon a cég éves forgalma 12 milliárdos, értékesítése meghaladja a legnagyobb kozmetikai márkákét. A modell egyfajta mikrohitelezést is jelent, hiszen a vevők egy 30 napos határidővel fizetik ki a megvásárolt terméket.

Az ügyvezető a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, a legnagyobb értékesítők évi több miliós, esetenként több tízmilliós jövedelemre tesznek szert - természetesen ők már teljes munkaidőben foglalkoznak ezzel.

A netes vásárlást is kimaxolják

Az üzleten kívüli értékesítést sem kerüli el az online kereskedelem: az átalakulás egyik legfontosabb eleme, hogy a személyes termékrendelés és az átvétel kiesik a rendszerből, ugyanakkor a Tánczos Edit arra számít, hogy a személyes kapcsolattartás nem csökken.

Az Avon az online vásárlástól minőségjavulást, és piacnövekedést vár (az online vásárolt terméket egy tanácsadó viszi házhoz, így közvetlen kapcsolatba kerülnek a vevővel).

Címkék:
vásárlás, kkv, mlm, kozmetikum, táplálékkiegészítő,