A világ legnagyobb bankkártyacsalás részletei

Pénzcentrum2013. május 10. 08:32

Negyvenötmillió dollárt lopott közel-keleti pénzintézetektől bankkártya-hamisítással egy bűnbanda, amelynek tagjai az egész világon szétszóródva, összehangoltan, néhány óra alatt követték el tettüket - közölték csütörtökön amerikai ügyészek.

A banda számítógépes hacker tagjai behatoltak egy meg nem nevezett indiai és egy egyesült államokbeli bankkártyagyártó cég számítógépes rendszerébe. Adatokat loptak el, majd feloldották a készpénzfelvételre vonatkozó napi limitet olyan MasterCard folyószámlakártyákon, amelyeket egy egyesült arab emírségekbeli és egy ománi bank bocsátott ki, illetve PIN-kódokat hoztak létre a kártyákhoz.

A megszerzett adatokat mások rátöltötték olyan kártyákra - szállodai szobakártyára, lejárt hitelkártyára - amelyeken az információk mágnescsíkon vannak tárolva. A banda egy harmadik csoportjának tagjai pedig - akiknek kiosztották a hamis kártyákat - szerte a világon néhány óra alatt kivettek összesen több millió dollárt több ezer bankautomatából. Az ATM-tolvajok a megszerzett pénzből részben drága termékeket vásároltak, illetve átadták a bankjegyeket a középszintű bandavezetőknek.

A lopást az tette lehetővé, hogy egyes bankok még kibocsátanak mágnescsíkos kártyákat, amelyek már elavultak és nem biztonságosak - szemben a gyakorlatilag másolhatatlan chipkártyával -, de még elfogadják őket.

Jogi szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a közel-keleti bankok követelhetnek-e kártérítést a gyártóktól vagy biztosítóiktól.

Loretta Lynch amerikai ügyész beszámolt arról, hogy a tettesek között van legalább hét amerikai állampolgár, akiket a Dominikai Köztársaságban vettek őrizetbe. Az illetők ATM-tolvajok, akiket az elkövetés közben rögzítettek biztonsági kamerák. Volt olyan közöttük, aki egyre jobban dagadó hátizsákkal járt egyik automatától a másikig, és volt olyan, aki a kezében vitte a hatalmas bankókötegeket, például Manhattanben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bandának két akciója volt, az egyik decemberben, amikor 5 millió dollárt loptak el, a másik februárban, amikor 40 milliót - 36 ezer tranzakcióban, mindössze 10 óra alatt. Huszonhét ország ATM-jeiből vitték el a pénzt, köztük Európa sok országában, és minden földrészen, kivéve Ausztráliát.

Az amerikai ügyészek nem adtak tájékoztatást arról, hogy más országokban hány bandatagot vettek már őrizetbe, mert ez árthat a nyomozás érdekeinek, de azt elmondták, hogy a nyomozásban több mint egy tucatnyi ország hatóságai vesznek részt, és hogy a banda egyesült államokbeli sejtjének feltételezett vezetőjét, Alberto Yusi Lajud-Penát állítólag a múlt hónapban meggyilkolták a Dominikai Köztársaságban.

Nem ez az első kiterjedt bankkártyacsalás, de a 45 millió dolláros kár legalább a duplája az eddigi legsúlyosabbnak - közölte Avivah Litan biztonsági elemző a Gartner cégtől.

Címkék:
csalás, bankkártya,