Ultimátum: kivonulhat a Visa Magyarországról!

Pénzcentrum2012. december 13. 08:27

Ultimátummal felérő üzenetet küldött a nemzetgazdasági tárcának a Visa Europe, amelyben közli, hogy az aránytalan bankközi jutalék miatt helyzete kritikussá vált - közölte a lap birtokába jutott információt a Népszabadság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának, Pleschinger Gyulának küldött levélben a Visa úgy fogalmazott, hogy kidolgozta stratégiáját a Magyarországról való kivonulásra.

A Visa azzal magyarázta a tervezett lépést, hogy a korábbinál kisebb bankközi jutalék (interchange-díj) miatt másfél év alatt 33 százalékkal, közel egymillió darabbal csökkent a Visa kártyák száma, és a visszaesés üteme gyorsul.

A folyamat előzménye: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a szerinte kartellként működő társaságokra és bankokra az EU-ban alkalmazott magas tranzakciós díjak miatt. Ezt követően a Visa 0,2 százalékra csökkentette a tranzakciós díjat (amelyet a fizetéskor az elfogadó bank fizet a kártyát kibocsátó banknak), míg a versenytárs MasterCard 0,6 százalékra, amelynek nyomán a bankok a nagyobb bevétel miatt sorra mondták fel a szerződést a Visával.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a MasterCard piaci részesedése jelenleg 80 százalék fölé emelkedett. A Visa szerint a hamarosan egyszereplőssé váló piac azzal fenyeget, hogy a bankkártyás vásárlás jelentősen drágulhat.

Mi az a bankközi jutalék?
A bankközi jutalék (interchange) az a díj, melyet az elfogadó bank fizet a bankkártyát kibocsátó banknak elsősorban a kibocsátói oldalon felmerülő költségek (adatfeldolgozás, fizetés engedélyezése, tranzakciók lekönyvelése, számlakarbantartás, egyenlegközlés) valamint az esetleges kockázatok ellensúlyozására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bankközi jutalék segítségével a bankkártya kibocsátó bankok motiváltak a termékfejlesztésre és az innovációra. Erről az elmúlt években a magyar kártyabirtokosok is meggyőződhettek, hiszen ma már számos bankkártya és bankkártyás fizetési lehetőség közül választhatnak. Ezzel párhuzamosan a biztonsági szolgáltatások is fejlődtek, mára általánossá vált a bankkártyás tranzakcióról értesítő SMS szolgáltatás használata, és a bankkártyák többsége biztonsági chippel van ellátva. Ugyanakkor a bankközi jutalék teszi lehetővé azt is, hogy a kártyát kibocsátó bankok vállalják a kártyabirtokos fizetéseinek kockázatát.

A bankközi jutalékot bankkártyái esetében a kártyatársaság határozza meg, jóllehet a díjat nem a kártyatársaságnak fizetik. A fizetési kártya rendszeren belül a kártyás vásárlás utáni kereskedői díjakat a kereskedő és elfogadó bankja közti egyedi szerződés szabályozza, a díj a kereskedő és a bank egyességének eredménye.

 

Címkék: