Jön a fehér csekk, de ez is sokba kerül a magyar családoknak

Pénzcentrum2012. december 2. 08:02

Egyre inkább úgy néz ki, lőttek a sárga csekknek. Nem az alternatív fizetési módok lettek egyre népszerűbbek, hanem maga a Posta állít konkurenciát egyik legjövedelmezőbb termékének. Jön a fehér csekk, ami olcsóbb lesz a szolgáltatóknak. De vajon mi lesz azokkal, akik még ma is 20-30 percet töltenek a sorbaállással havonta, ők mennyit fizetnek majd a számláik befizetéséért?

Nemcsak jelentősen megemeli a sárga csekk díját a Magyar Posta, hanem egy új termékkel, a fehér csekkel konkurenciát is állít a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénz átutalási megbízásnak. Számolt be a héten a Népszabadság. A jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra változik az ára . A díjat továbbra is az fizeti, akinek a számláján jóváírják a pénzt, vagyis jellemzően a szolgáltató cégek. A befizetőknek továbbra is látszólag ingyenes a szolgáltatás. Az emelésre elsősorban a 2013-as költségek emelkedésével magyarázza a Posta, számításaink szerint elsősorban itt az új tranzakciós illetékről van szó, amit így áthárítanak a szolgáltatókra. Azok viszont valószínűleg beépítik áraikba, tulajdonképpen a fogyasztók fizetik meg, vagyis mi mindannyian.

Tudod hogy működik a sárga csekk?

Csak a befizetett sárga és fehér csekkeken van haszna a Postának- mondta el lapunk kérdésére Varga Dezső a magyar Posta üzleti és koordinációs vezérigazgató-helyettese. Minden befizetett csekket a nap végére összegez a Posta és törvényi kötelezettségeinek megfelelően maximum 2 napon belül elküldi a hitelintézetek MNB-nél vezetett számlájára. A Posta haszna maga a pénzügyi szolgáltatásért felszámolt díj. Sárga csekkenként 137 forint.

A csekkek többletköltségeit a szolgáltatók a novemberben elfogadott Hírközlési Törvény értelmében nem háríthatják át a fogyasztókra, nyáron a közműcégekkel szemben vezettek be hasonló korlátozást. A szolgáltatók többsége tehát nem fizettetheti meg a postai fizetés díját, akik ténylegesen használják. Beépül az alapszolgáltatás árába, így mindenkit terhel. Azt is, aki az átutalással vagy beszedési megbízással fizet.

Nem csak ez lehet a probléma és nem csak az, hogy mindenki zsebéből kikerül egy kicsi. Az MNB egy tanulmánya szerint évente 39 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak csak a sárga csekkes fizetés, ezt az összeget még növeli az ide kapcsolódó készpénzhasználat költsége.

A látszólag ingyenesség ráadásul sokakat megtéveszt. Sokan lehetnek azok, akik valóban a postán tudják befizetni a legkönnyebben rezsiköltségeiket, de még többen azok, akik amiatt választják mert költségkímélőnek hiszik. A Posta kommunikációja erre erősít rá, amikor azt állítják, hogy a befizetőknek ingyenes.

Minél többen nyúlnak az sárga vagy jövőre már a fehér csekkhez, annál többe kerül a szolgáltatás, amiért fizetünk vele. Legtöbben ezt fel sem ismerik, ráadásul élvezik annak az előnyét, hogy az összes fogyasztó velük együtt szenved a nagyobb díjak miatt. Ha százból 40-en használnak sárga csekket, ami így 5480 forintba ( 40*137) kerül, akkor mindenkinek 54,8 forinttal többe kerül a befizetése. Az összes rezsiköltséget tekintve ez már több száz forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes szolgáltatóknál próbáltunk utánajárni, hogy mennyi lehet a valós aránya, de ezt üzleti titoknak nevezték. Azt tudjuk, hogy ezek tranzakciók a háztartások készpénzigényének jelentős részéért elelősek. A tranzakciók darabszáma alapján az összes tranzakció 8%-a, a készpénzeseknek pedig a 10%-a sárga csekk befizetése, értékben viszont az összes tranzakció 27%-a, és a készpénzzel történő fizetések egyharmada.


A fehér csekk se lesz jobb

A fehér csekkről Varga Dezső elmondta: ennek kibocsátására és beszedésére a bankok kihagyásával közvetlenül a partnereikkel kötnének szerződést. Az igénybevett egyéb szolgáltatások mennyiségétől függően a fehér csekk után egyedi árat ajánlanak partnereiknek. Maga ez előállítás 2-3 forinttal lehet csak alacsonyabb. A Magyar Posta vezérigazgató helyettese ismét hangsúlyozta, hogy a lakossági ügyfeleknek sem a sárga csekk, sem a fehér csekk postai befizetése nem jelent többletterhet, mert mindkettőnél ingyenes a feladás, és a befizető már kitöltve kapja.

.

Címkék: