Drágulhatnak az iskolai nyelvkönyvvek

Pénzcentrum2012. szeptember 5. 09:05

Az egyik budapesti kiadó vezetője szerint a nyelvkönyvválaszték szűkülése és a kiadványok drágulása lehet annak a következménye, ha megszűnik a nyelvkönyvek eddigi árkorlátjára vonatkozó rendelkezés.

A többi tankönyvvel azonos szintűre csökkentené az oktatási államtitkárság a nyelvkönyvek - jelenleg megemelt - árkorlátját.

A Dialóg Campus Kiadó ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: első hallásra ez jó hír lehet, hiszen rövid távon valószínűleg olcsóbbak lesznek a nyelvkönyvek, de az is lehet, hogy kevesebb könyv marad meg a piacon, éppen ezért az eddiginél drágábban lehet majd megvásárolni a megmaradókat.

Magyarország egy kicsi piac, sajátos gazdálkodási lehetőségekkel - tette hozzá Bázing Zsuzsanna, aki szerint nálunk nincs a kiadó által meghatározott kötött ára a könyveknek, márpedig azokban az országokban, ahol ez így működik, sokféle kiadvány van a piacon.

Az ügyvezető igazgató elképzelhetőnek tartja, hogy az intézkedés hatására szűkül a választék, amelynek áremelkedés lehet az eredménye. Hasonló véleményen van a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is, amelynek elnöke szerint több kiadó kivonhatja a nyelvkönyveit a magyar piacról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: