Eljött a filléres mobilszámlák kora Magyarországon?

Pénzcentrum2011. szeptember 1. 20:02

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus végén három új piacelemzési határozatban írta elő a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat érintő, a következő három évre szóló kötelezettségeket. A mobil-hangpiacon a nagykereskedelmi árakat ez idő alatt a szolgáltatóknak 40%-kal kell csökkenteniük. A hatóság célja, hogy az intézkedések eredményeképpen az előfizetők mind a vezetékes-, mind a mobiltelefonálásért is alacsonyabb díjat fizessenek.

A hírközlési piac az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg 1991-ben összesen 3 millió mobiltelefon-hívást kezdeményeztek az előfizetők Magyarországon, addig 2010-ben ez a szám már nyolcmilliárd volt. A hírközlési piacon egyértelművé vált a mobilszolgáltatások vezető szerepe. Hazánkban a mobilpiacon négyszer annyi előfizetővel és több mint kétszer akkora árbevétellel számolhatunk, mint a vezetékes telefonálás piacán.

A szolgáltatók között egyre nagyobb a verseny az előfizetőkért, az NMHH feladata pedig az, hogy ezt a piaci versenyt mederben tartsa, a főbb kereteit kijelölje, meghatározza. A hatóság most kiadott piacelemzési határozataival a nagykereskedelmi verseny tisztességes feltételeinek megteremtésén keresztül a kiskereskedelmi piacra is hatást gyakorol, amivel azt kívánja elérni, hogy a szolgáltatók egyre korszerűbb és olcsóbb szolgáltatásokat nyújtsanak a felhasználóknak.

 


A hatóság - tekintettel az Európai Bizottság ajánlására - a jövőben új modellt alkalmaz az egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjak megállapítására. Az új modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 forint/percről 2013. január 1-jéig 7,06 forint/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nagykereskedelmi díjak fokozatos csökkenése lehetőséget biztosít arra, hogy mind a mobil-, mind a vezetékes hívások kiskereskedelmi ára, azaz a telefonálók által fizetett percdíjak is fokozatosan csökkenjenek.

 

Címkék:
piacelemzés,