Pofátlan árak a Hungaroringen

Pénzcentrum2011. július 31. 14:32

Évek óta folyik a vita azon, vajon Magyarország számára megéri-e súlyos milliárdokat fizetni a mogyoródi Forma-1-es futam megrendezéséért. Hogy az állam befektetése megtérül-e, arról pontos számítások máig nem láttak napvilágot. Az azonban biztos, hogy a vendéglősök és a szállodaiparban dolgozók elégedetten dörzsölik a markukat ezekben a napokban.

Az biztos, hogy 2016-ig minden évben Magyarországra látogat a Száguldó Cirkusz. A magyar állam és a Forma-1 minden ható ura, Bernie Ecclestone ugyanis 2008-ban megállapodott arról, hogy Magyarország kifizeti ennek árát, az úgynevezett licenszdíjat.

A díj abban az évben 3,6 milliárd forint volt, amely azonban évről évre 10 százalékkal növekszik. Minimum ekkora összegnek kell tahát befolynia a különféle adókból a költségvetésbe, hogy kijelenthessük: megéri a Forma-1-re költeni.

Furcsa, de a versenyt megrendező vállalkozás öröme egyátalán nem felhőtlen. A Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezési költségeinek nagy része a Hungaroring Sport Zrt-nél jelentkezik, viszont nem az összes nyereség csapódik itt le. Gyulay Zsolt elnök vezérigazgató tavaly év végén emiatt plusz állami támogatást is kért.

"Akik a futam miatt jönnek az országba, általában egy hetet töltenek itt, s így a bevételek elsősorban a szállodaiparban és a vendéglátásban jelentkeznek, miközben a külföldiek itt tartózkodása jelentős áfabevételt is generál. Emellett a Forma-1-es nagydíjról sokat beszélnek, így hatása az országimázs szempontjából sem elhanyagolható" - fogalmazott Gyulay, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat-nyolc évben az állam eléggé magára hagyta a Hungaroring Sport Zrt-t.

Szerinte folyamatos fejlesztési kényszerek vannak, s ezeket a Hungaroring Sport Zrt. az elmúlt időszakban saját forrásból próbálta megvalósítani. Ez azonban hosszabb távon nem megy, mert kölcsönöket kellett felvenni, s ez eléggé nyomja a társaságot.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olvasónk fotója a 2011-es Forma 1 Magyar Nagydíjról

Minden azon múlik, mennyi külföldi turista látogat Mogyoródra. A felmérések szerint a Forma-1 szerelmesei 4-5 napot töltenek Magyarországon és naponta 40 ezer forintot költenek. Eddig átlagosan 170-220 ezren vásároltak jegyet a Magyar Nagydíjra. Hogy idén mennyien lesznek, nem lehet tudni, mindenesetre az esős időjárás nem a legideálisabb a versenyrendezők szempontjából.

Egy biztos: a hatalmas tömeget kiszolgáló vendéglősök aligha panaszkodnak. Mint az egyik olvasónk által a helyszínen készített fényképről leolvasható többszáz százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Az átlagos magyar vevő számára csillagászatiak az árak. Egy darab csirkemell filé 2800 forint. Ebből a pénzből egy átlagos boltban csaknem 3 kiló csirkemellett vehetünk. Egy adag hasábburgonya (becsüljük 20 dekának) 1000 forint, miközben a fagyasztott hasábburgonya kilója az üzletekben 600-800 forint körül alakul.

 

Címkék: