Minden második áruház jogsértő: az akciókkal van a baj

Pénzcentrum2011. március 23. 18:02

Huszonhét áruházlánc karácsonyi akciós tevékenységét, valamint az általános kereskedelmi feltételekre vonatkozó jogszabályi előírások megtartását vizsgálta a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Ennek során összesen 414 áruházban, illetve üzletben történt ellenőrzés, melynek során minden másodikban tapasztaltak jogsértő tevékenységet. A jogsértések miatt összesen közel 31 millió forintos fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a hatóság az érintett üzleteket.

Az ellenőrzésre 2010. november 22. és december 19. között került sor. A témavizsgálat során a 7 regionális felügyelőség munkatársai 27 áruházlánc egységeiben végezték ellenőrzéseiket, amelyből 12 különböző élelmiszer-, (Tesco, Cora, Auchan, Spar csoport, Aldi, Lidl, CBA, Coop, Penny Market, Profi, Match, Reál), 5 pedig illatszer-, illetve drogéria üzletlánc (Müller, DM, Rossmann, Schlecker, Douglas) volt. A vizsgálatokat továbbá kiterjesztették 10 olyan műszaki, illetve lakberendezési üzletláncra is (például: Media Markt, Electro World, KIKA, Saturn, Jysk, stb.), amelyeket ajándékvásárlás céljából széles fogyasztói réteg keres fel az ünnepi időszakban.

Az akciós termékek árfeltüntetésének és árfelszámításának vizsgálatát, valamint a kereskedelmi feltételek ellenőrzését a felügyelők az áruházláncok 414 egységében végezték el, amelyekből szinte minden második (205) üzletben tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

A leggyakoribb probléma az akciós eladási ár feltüntetésével kapcsolatos volt. A szabálytalanságot a vizsgált 414 üzlet közül 131 üzletben (32 %), 36 319 db termékből 1 447 db (4%) esetén tártak fel az ellenőrzések. A szabálytalanságok az akciós ár feltüntetésének elmulasztásából vagy az ár nem egyértelmű feltüntetéséből adódtak.

 


Az akciós egységár feltüntetésére vonatkozó előírások megtartását a felügyelőségek 22.990 db termékféle kapcsán ellenőrizték, szabálytalanságot 298 db termékféle (1%) esetén észleltek, az akciós egységár feltüntetésének elmulasztásából (63 üzletben 185 db termékféle), illetve hibás feltüntetéséből (37 üzletben 62 db termékféle) adódóan.

Az ellenőrzések időszakában a felügyelőségek 125 reklámújságban közel 14.000 termék akciós árának feltüntetését vizsgálták. 8 reklámújság (6%) esetén állapítottak meg az akciós egységár feltüntetésével kapcsolatos szabálytalanságot

A felügyelők a meghirdetett akciók megvalósulását 556 esetben, 14.986 db termék próbavásárlásával ellenőrizték, amelynek során 190 alkalommal (34%), 571 db termékkel (4%) kapcsolatban tapasztaltak szabálytalanságokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy alkalommal, 107 féle termék esetén a próbavásárlások arra derítettek fényt, hogy az üzletek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megvalósításával az akciós árnál magasabb áron értékesítették a terméket. 117 féle terméknél valótlan tájékoztatást adtak a kedvezmény meglétéről, mértékéről, illetve az ajándékról.

Az ellenőrzés kedvező tapasztalatokkal is szolgált, hiszen a vállalkozások a nyugtaadási kötelezettségüknek minden üzletben eleget tettek.

Az ellenőrzések során a feltárt jogsértések miatt a regionális felügyelőségek 113 esetben szabtak ki bírságot, amelyek összege 30 590 000 Ft volt. E mellett 17 kötelezésre szóló határozatot is kiadtak a vizsgálat során tapasztalt kisebb hiányosságok pótlására és a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére. Három esetben indult szabálysértési eljárás, melyek során 15 000 Ft értékű szabálysértési bírság kiszabására került sor. Figyelmeztetés 10 esetben történt.

 

Címkék:
electro world,