Elárulja a féltett titkaidat! Tényleg okos a telefonod?

Pénzcentrum2011. február 23. 16:02

Játék közben személyes adataidat küldözgeti az okostelefonod és ez ellen semmit nem tehetsz - irja a digibiz!

A digibiz által megnevezett alkalmazások (Angry Bird, Pandora, TextPlus4), mind adatokat küldenek használat közben különböző hirdető cégeknel, méghozzá ezek tartalmazhatják nevünket, korunkat, telefonszámunkat, kapcsolatainkat, de még jelszavainkat is. Egy Wall Street Journal (WSJ) felmérés szerint 101 alkalmazásból 38 szolgáltat adatokat a telefon tulajdonosáról.

A két legnagyobb mobil rendszert fejlesztő cég, az Apple és a Google is azt nyilatkozta, hogy ők mindent megtettek az adataink védelme érdekében. Legalábbis szerintük kérdés nélkül nem küldhetnek ilyen jellegű adatokat az okostelefonok. Ez ellentétes a WSJ megállapításával. Az alkalmazás gyártok egybehangzóan azt állítják: nem tudnak arról, hogy a felhasználó engedélyét kellene kérniük adataik kiszolgáltatásáért és ezért nem is teszik ezt.

Szinte esélyünk sincs korlátozni a cégek hozzáférését személyes adatainkhoz, a telefonazonosító küldésének letiltására például semmilyen lehetőség sincs. Ebből az adatból kiderül minden alkalmazásfejlesztő számára mennyi ideig futattuk a programjukat. Nem azonosíthatóak az egyes felhasználok az így kinyert adatokból - nyilatkozta Maggie O'Holleran a Traffic Marketplace munkatársa. Az online hirdetési hálózatot üzemeltető cég persze elismerte, hogy használják az okostelefonon monitorozásából nyert adatokat.

Alkalmazásfejlesztőknél is megfigyelhető előrelépés az Avio például már készíti a jogi szerződést, ami az alkalmazásokban használatra fog kerülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hirdetőcégek is a legtöbb adathoz ott férnek hozzá, ahol a legjobb minőségű mobilinternet hálózatokat építették ki. A technológia legnagyobb gyengesége a késleltetés, ám ez rohamléptekkel javul: a várakozások szerint a negyedik generációs (LTE) technológia a mobil internet terén még gyorsabb fejlődést hoz majd -olvashatjuk a Cisco és az Oxford egyetem közös felmérésében. A nagyléptékű fejlődéssel együtt ezek a jogi kérdések is tisztázódni fognak, legalábbis a fogyasztóvédők nyomására egyre nagyobb ilyen irányú hajlandóság van a cégek részéről is.

 

Címkék: