Végre javulás: növekszik a bankkártyás fizetés aránya

Pénzcentrum2010. október 18. 10:02

Az idei év második felében az eddigi egyéves negatív trendet megtörve növekedett a forgalomban lévő hitelkártyák száma. Jelenleg 1,452 millió darab van használatban. Ezen kívül a betéti kártyák száma is emelkedett 0,54%-kal, így mára már 7,391 millió darabot tartanak nyilván belőlük - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint a hitelkártyák aránya 19,65% a teljes plasztik-állományon belül, tehát a forgalomban lévő 8,843 millió kártya közül minden ötödik ilyen típusú. Azonban az összes plasztik száma még mindig elmarad 17.400 darabbal a 2009-es évi rekordtól.

A kártyaelfogató helyek száma folyamatosan bővül. Az utóbbi három hónapban 1169 kártyaleolvasó berendezést üzemeltek be. Ebből kifolyólag most már összesen 64.852 üzletben, kereskedelmi egységben, bankban és postán tudunk plasztikkal fizetni.

A családok kereskedelmi kiadásaik 22%-át egyenlítették ki bankkártyával. Ez a szám évente átlagosan 4%-kal növekszik, azonban egyes hipermarketekben a készpénzkímélő tranzakciók nagysága a 40%-ot is eléri.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


 

Címkék:
tudatosvasarlo,