Százmilliós(!) büntetés a Lidl-nek és a Penny-nek: ezért fizetnek

Pénzcentrum/MTI2010. október 15. 10:02

A Lidl-nek 155(!) millió, a Penny Marketnek 109(!) millió forint bírságot kell fizetnie tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerint más üzletláncok ellen is folynak vizsgálatok.

Az államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Penny Market Kft.-nél két vélelmezett tisztességtelen forgalmazói magatartást vizsgáltak. Ezek közül csak az átvételt követő 30 napon túli beszállítói számlakifizetést minősítették tisztességtelen forgalmazói magatartásnak. Ezért 109 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A Lidl Magyarország Bt.-nél négy jogcímet vizsgáltak az ellenőrök: ezek közül három esetben állapítottak meg tisztességtelen forgalmazói magatartást. A cég egyrészt úgynevezett fix bónuszt követelt a beszállítóktól, továbbá az üzletszabályzatban nem meghatározott mértékű volt a minőségellenőrzéssel kapcsolatos maximális díjtétel, valamint a 30 napon túli fizetés is problémát okozott. Ezért összesen 155 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot róttak ki a betéti társaságra.

A fentebb említetteken kívül még hat kiskereskedelmi lánc ellen folynak vizsgálatok, azonban ezek esetében nem született még döntés. Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a múltban nem történtek a tisztességtelen forgalmazói magatartással kapcsolatos komolyabb intézkedések. Az államtitkár reméli, hogy a mostani hatósági fellépések eredményeképpen egyre ritkábban élnek majd erőfölényükkel a nagy áruházláncok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Címkék:
penny market fizetés,