Brit tudósok a vuvuzeláról: veszélyes a darázskürt

Pénzcentrum2010. június 28. 10:32

Ruth McNerney, a London School of Hygine and Tropical Medicine neves biológuskutatója bizton állítja, hogy az afrikai trombita megszólaltatásakor sokszorosára nő a fertőzésveszély - írja a Népszabadság.

A szakértő önkéntes "fújóknál" műszeres csíraszámlálással bebizonyította, hogy a vuvuzelából kifújt levegővel 400-szor több kórokozó baktérium szóródik szét a környezetben, mint amennyit köhögéssel, tüsszöggésel vagy akár folyamatos kiabálással a levegőbe juttatunk. Márpedig ha 90 percig egyfolytában bömböltetik a vuvuzelát, akkor a több tízezres zsúfolt stadionokban nemcsak hangos monoton zümmögéssel, de baktériumokkal is bombázzák a környezetükben lévőket.

Arra az ellenérvre, hogy a meccsekre azért mégsem a kórházi fertőzőosztályok betegei vonulnak ki, McNerney-nek az a válasza, hogy ez egyáltalán nem olyan egyértelmű. Az országban jelenleg tél van, hideg, és rengeteg a hurutos, megfázásos megbetegedés, ráadásul Dél-Afrikában kanyarójárvány is van. Márpedig ez utóbbi fertőző, és korántsem csak a gyerekeket megbetegítő kiütéses betegségnek a kórokozója szintén cseppfertőzéssel terjed. Csekély vigasz, hogy az Afrikában nem kevésbé gyakori tébécét ily módon elkapni gyakorlatilag nem lehet, mert a kórnak egy labdarúgó-mérkőzésnyi időtartamnál sokkal hosszabb ún. expozíciós, tehát a kórokozókkal való érintkezési időre van szüksége.

A hangszert betiltatni még a nagy hatalmú tévés társaságoknak sem sikerült, nem valószínű hát, hogy a tudós szava bármely illetékest különösebben megrázná. Bár McNerney csendesen megjegyezte, hogy azért Nagy-Britanniában egyes sportrendezvényeken elérték a vuvuzela használatának leállítását. A naiv tudós vuvuzela-etikettet javasol: aki nem teljesen egészséges, ne menjen ki a meccsekre, vagy legalább ne fújja ott az afrikai zajgépet.

Címkék: