A húszezres a magyar boltos rémálma

Pénzcentrum2010. május 25. 10:32

Egy felmérés szerint a budapesti üzletek nagy részében ma is megoldhatatlan feladatnak bizonyul a legnagyobb magyar bankó beváltása.

A MasterCard és a Bankkártya.hu próbavásárlói olyan boltokat kerestek fel, ahol gyakori a kisösszegű fizetés, de nem lehet bankkártyával fizetni. A vizsgált üzletek között több taxis, újságos, élelmiszerbolt, pékség, virágüzlet, papír írószer üzlet, trafikos, cukrászda és kifőzde volt.

A kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről!
A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy ma már egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni. 2008 júliusától 2009 decemberéig 50%-kal növekedett a bankkártyát elfogadó üzletek száma. Jelenleg 45.000 kereskedői egységben fogadják el a plasztikot.

A nagy címletek 10-20 ezresek együttesen a teljes hazai készpénzállomány mennyiségének mintegy 55%-át teszik ki. A jegybank honlapján felhívja a figyelmet: a vásárlásoknál joggal lehet igényelni, hogy a lakossági szolgáltatást végzők, a kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről, és fogadják az érmékben való fizetést is, hiszen legfeljebb 50 darabig kötelesek a forintérméket elfogadni.

 

A felmérés készítői minden üzletben 3 ezer forint alatti vásárlást kezdeményeztek, amit 20 ezer forintos bankjeggyel kívántak kiegyenlíteni. A vizsgált 120 fővárosi egység 36%-ában nem sikerült a vásárlás, tehát váltópénz illetve kártyaelfogadás híján a tesztelők nem vihették el a kiválasztott árút. Ráadásul a nagy címlet beváltása miatt minden hatodik sikeres vásárlás alkalmával teljesen elfogyott az aprópénz a kasszából. A felmérés tanúsága szerint tehát a vizsgált, kártyát nem elfogadó üzletek több mint 45%-ban jelentős problémát okoz a nagy címletű készpénz kezelése.

Több mint 8 milliós darabszámmal Magyarországon is a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetőeszköz a bankkártya. Ezt a kártyabirtokosok ma már gyakran használják bolti fizetésre, segítségével forintra pontos összeget fizetnek, így a kereskedőket és önmagukat is megkímélve a visszajáró aprópénz kezelésének, tárolásának nyűgétől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Természetesen a bankkártyát elfogadó üzletekben is sokszor előfordul, hogy nem tudnak visszaadni nagyobb bankjegyből, azzal a különbséggel, hogy ezekben a boltokban a kártya-használat sok esetben megoldást jelent. A kutatásunk célja éppen az volt, hogy rámutassunk, a készpénz nem mindenható, mi több, számos hátránya van - emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója. "Például a kis összegű fizetéseknél a nagy címletek meghatározó arányban nem használhatók. Ha igen, akkor is rengeteg aprópénzt kapunk visszajáróként, amit tárolni, kezelni kell; az utóbbi időben megsokasodott fémpénzek (100 és 200 forintosok) csak tovább rontják a helyzetet. A bankkártyás fizetéskor a készpénzzel ellentétben nem kell visszaadni, arról mindig pontosan a vásárlás összegét vonják le, ráadásul a tranzakció nem befolyásolja sem a pénztárcánk fizikai méretét, sem súlyát."

Hogyan reagálnak a pénztárosok, amikor világossá válik számukra, hogy nem tudnak visszaadni? A felmérést végzők egybehangzó véleménye szerint legjellemzőbb reakciójuk a tanácstalanság és a zavar. Sokan - a kasszások mintegy fele - azt javasolja a vevőnek, hogy próbálkozzon egy közeli üzletben a pénzváltással.

Címkék: