Nyugdíjba küldenék a McDonald's vörös hajú bohócát

Pénzcentrum2010. május 24. 11:02

Véglegesen nyugdíjazná a McDonald's gyorsétteremlánc reklámfiguráját egy, a tisztességtelen vállalati magatartás ellen fellépő amerikai non-profit szervezet, a bostoni székhelyű Corporate Accountability International (CAI).

A fogyasztóvédők azt kifogásolják a vörös és arany öltözékben pompázó Ronald McDonald névre keresztelt bohóccal kapcsolatban, hogy rajta keresztül a hamburgerlánc a marketing kampányokkal szemben védtelen, legfiatalabb korosztályt veszi célba. A szervezet ügyes fogásnak találja a McDonald's részéről, hogy a gyermekeket játékosan próbálja rávenni egészségtelen ételeik fogyasztására.


Ronald McDonald

A McDonald's azonnal visszautasította a szervezet vádjait. A cég Ronald McDonaldot alapvetően pozitív figurának tartja, aki hatásosan kommunikálja a gyermekek és a családok felé a kiegyensúlyozott és aktív élet fontosságát. Jim Siknner a gyorsétteremlánc elnök-vezérigazgatója a bohóc nyugdíjazásáról pedig úgy nyilatkozott, hogy ez semmi esetre sem fog bekövetkezni - írja a Weekly Word News.

Ronald McDonald névadó és központi figurája a világ számos pontján megtalálható Ronald McDonald Házaknak, melyek jótékonysági feladatokat látnak el. Magyarországon jelenleg két ilyen apartmanház üzemel, mindkettőben súlyosan beteg gyermekek elhúzódó kórházi kezelése esetén nyújtanak szállást az otthonuktól távol lévő, rászoruló családtagoknak. A CAI elismeri a különböző országokban a McDonald's által működtetett alapítványok munkájának hasznosságát, azonban úgy vélik, hogy ez a tevékenység nyugodtan folytatódhatna a gyermekeket célzó marketingfigura részvétele nélkül is. Sőt, a cég marketing-költségvetéséből olyan pénzek szabadulnának fel, melyeket akár át is lehetne csoportosítani a beteg gyermekek és családtagjaik további támogatására.

Nem kispályás érdekvédők

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A McDonald's komoly harcra készülhet, ha megmakacsolja magát, és ellenáll az idén a 47. születésnapját ünneplő bohócot ért támadásoknak. A bostoni érdekvédők ugyanis nem ma kezdték a szakmát. A szervezetet 1977-ben alapították, azóta folyamatosan a világ vezető cégeinek társadalmilag felelőtlen működése ellen küzdenek, legnagyobb győzelműket pedig a General Electric (GE) ellen aratták. Több éves tiltakozás és fogyasztói bojkott után 1993-ra elérték, hogy GE hagyjon fel az atomfegyverekkel való üzleteléssel.

A szervezet a McDonald's reklámarca elleni kampányát még csak két hónapja indította, de már most is több mint 10 ezren biztosították támogatásukról az akciót, köztük több neves amerikai orvos is nevét adta a kezdeményezéshez. A CAI a retireronald.org címen honlapot is indított az akció népszerűsítésére.

Címkék:
general electric magyarország,