Nyugdíjas infláció: kevésbé romlott az idősek élete

Pénzcentrum2010. április 14. 09:47

A nyugdíjasok inflációs kosarának indexe az előző hónaphoz képest ugyan a teljes árindexhez hasonlóan, 0,7 százalékponttal emelkedett márciusban, év/év alapon elmaradt annak 5,9%-os dinamikájától, csupán 4,8% volt - írja a Napi Gazdaság.

Az utóbbi közel hét évben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, aminek a fő oka az eltérő kosártartalom. Ez a tendencia csak 2009 novemberében változott meg.

A fogyasztói és a nyugdíjasárindex közötti különbség ugyanis 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig 1,5 százalékpont körül mozgott, a második félévben fokozatosan szűkült, 2009 novembere óta pedig a nyugdíjasok vannak "nyerésben".

Ők ugyanis az aktív háztartásokhoz képest ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Fogyasztásukban ugyanakkor nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, valamint a rezsikiadások. Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig gyakran az infláció másik fő hajtóereje - összességében november óta a növekvő pénzromlásnak a nyertesei voltak a nyugdíjasok, azaz számukra az általánosnál kisebb volt a drágulás üteme, átlagosan havi egy százalékponttal.

Címkék: