Veszélyesek a hamis sörök: a bűnözőket nem érdekli a tisztaság

Pénzcentrum2010. január 13. 14:02

A hamis sör fogyasztásával járó egészségügyi kockázatra hívták fel a figyelmet a kínai hatóságok, miután a napokban több ismert nyugati sörmárka hamisított verziójára bukkantak Pekingben -írja a hamisitasellen.hu.

A hamis sörök fogyasztásának veszélyeire hívta fel a figyelmet Wei Jinsheng, a pekingi minőségellenőrzési hivatal vezető munkatársa. A szakember közlése szerint a hamisítványokat az egészségügyi előírásoknak nem megfelelő körülmények között gyártják: a hamis alkoholos italok kis műhelyekben készülnek, ahol sem a helyiség, sem a gyártási eszközök nem esnek át fertőtlenítésen a gyártás megkezdése előtt.

A szakértő beszámolója szerint a hivatal ellenőrei a közelmúltban több közkedvelt nyugati sörmárka hamisítványaira is rábukkantak a kínai főváros legismertebb bárjainak és hoteleinek otthont adó Chaoyang kerületben. A napokban egy razzia során négy személyt értek tetten, amint Budweiser, Corona és Carlsberg márkájú sört hamisítottak. Az akció során 10 karton hamisítvány került elő. Wei szerint a Chaoyang körzet a sörhamisítók egyik bázisa: 2007-ben egy akció során például több mint 7000 karton hamisítványra bukkantak a hatóságok.

Wei szerint a hamisítóknak relatíve könnyű dolguk van a termékeik értékesítésével, mivel több sörmárkának is meglehetősen hasonló az ízvilága, ráadásul a hamis alkohol olcsó ára miatt kereslet is van a szórakozóhelyek részéről.

Garry Lu, a Carlsberg kínai marketingrészlegének munkatársa azonban bizakodó a cég hamisítás elleni stratégiájával kapcsolatban. Mint mondta, ellenőreik rendszeresen ellenőrzik a pekingi bárok kínálatát, ezek során 2009-ben összesen 5 alkalommal bukkantak hamisítványokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pekingi minőségellenőrök 2009-ben mintegy 15 alkohol-hamisítási ügyben, köztük sörök, likőrök, kínai és külföldi borok ügyében jártak el.

Címkék:
carlsberg,