Harc a fekete utazásszervezők ellen: ezúttal a versenytársaknak lett elege!

Pénzcentrum2009. december 9. 09:02

A Zala megyei utazási irodák megelégelték a feketén működő versenytársak tevékenységét, és bejelentést tettek a keszthelyi ügyészségen, a válság mellett ugyanis miattuk is egyre nehezebb ügyfelekre bukkanni - írja a Népszabadság.

Az interneten több száz hamis utazási ajánlattal lehet találkozni, ahol a feladóról nevén és telefonszámán kívül szinte semmit nem lehet tudni, hiányzik az engedélyezési számuk is, amit minden utazási irodának jeleznie kellene ajánlatain.

Nyolc Zala megyei utazási iroda összegyűjtött több gyanúsnak tűnő ajánlatot, s feljelentést tett a keszthelyi ügyészségen. A zalaegerszegi Best Holiday iroda ügyvezetője szerint elsősorban az utasok védelme érdekében léptek: ugyanis semmiféle garanciát nem adnak arra, hogy a turisták az ígért szolgáltatást kapják, utólagos panaszra pedig semmi esély.

Persze a legálisan működő irodáknak is fontos a szakma megtisztítása. A feketén szervezők ugyanis a hivatalos engedélyekkel rendelkező - adót, járulékokat, irodafenntartási költséget fizető - irodák árai alá tudnak ígérni, így ügyfeleket csábítanak el.

Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendeletben több kiskapu is akad: iskolák, egyesületek, alapítványok bármiféle engedély nélkül szervezhetnek utakat önköltségi áron.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint az ország minden pontján, s már évek óta súlyos károkat okoznak a szakmában az illegális szervezők. Többször próbáltak ők maguk is fellépni: eddig közel negyven bejelentést tettek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ám egyetlen esetben sem lett következménye ennek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint javulhat a helyzet, hiszen októbertől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a feladatokat megosztva, együttműködve vizsgálja ki a panaszokat.

Sajnos azonban nem biztos, hogy a Zala megyeiek sikerrel járnak, ugyanis a Keszthelyi Városi Ügyészéghez jogosulatlan utazásszervezés elkövetésének gyanúja miatt tettek bejelentést, de mivel szabálysértésről van szó, a kiszabható legnagyobb büntetés mindössze 100 ezer forint, ami alig-ha elrettentő mértékű.

Címkék: