Mindent vagy semmit Koppenhágában

Portfolio2009. november 30. 10:09

Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős főtitkára szerint továbbra is szükséges, hogy Koppenhágában konkrétumokról szülessen megállapodás, így például az iparosodott országok kibocsátási célértékeiben, valamint a fejlődő országok klímavédelmének finanszírozásában. A főtitkár szerint egyes fejlődő országokban helyet kell adni a kibocsátás további növekedéséhez az életkörülmények javítása érdekében.

Konkrét eredményekre van szükség a közelgő Koppenhágai Klímacsúcson az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára szerint. Yvo de Boer a német Deutsche Welle-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a közelgő klímacsúcsra számos kérdésben továbbra is mindent vagy semmit eseményként tekint.

A főtitkár négy pontban fogalmazta meg azokat a legfontosabb témaköröket, amelyekben mindenképpen dűlőre kell jutni:

  • Az gazdag (iparosodott) országok kibocsátási célértékeinek meghatározása
  • Mit kíván tenni Kína, India és Brazília (mint a legnagyobb fejlődő országok) annak érdekében, hogy lassabb ütemben növekedjen a kibocsátásuk
  • A fejlődő országok finanszírozása, hogy bekapcsolódjanak a klímavédelembe
  • Olyan döntéscsomag, amely azonnali cselekvéseket von maga után

Yvo de Boer szerint a sajtóban mostanság megjelenő nyilatkozatok nem a konkrét döntések meghozatalát vetítik előre, de jó maga, a záróeseményt tartó dán miniszterelnök, valamint a csúcsot elnöklő Connie Hedegaard minden erejével azon lesz, hogy konkrétumok szülessenek Koppenhágában.

A főtitkár beszélt arról is, hogy véleménye szerint a fejlődő országokban teret lehet engedni a kibocsátás-növekedésnek, hiszen Indiában például 400 millió ember él áram nélkül. Koppenhágában semmiképpen sem lehet az a cél, hogy ezt az állapotot konzerváljuk, így számos országban továbbra is számolni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével - mondta Yvo de Boer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kínát tárgyalva a főtitkár még elmondta, hogy az elmúlt időszakban a távol-keleti ország nem csak azért változtatott a klímához való hozzáállásán, mert félti a környezetet, vagy aggódik a klímaváltozás miatt, hanem azért is, mert véleménye szerint az ország jelenlegi növekedési üteme nem tartható fenn a mostani körülmények között, így alapvető változásokra lesz szükség.

Mint ismeretes a világ vezető politikusai december 7-e és 18-a között Koppenhágában gyűlnek össze, hogy egyezségre jussanak a Kiotói Egyezmény 2012-es lejártát követő időszak klímavédelmi kérdéseiben. A korábbi várakozások szerint a Koppenhágai Klímacsúcson konkrét kibocsátási célértékek kerültek volna meghatározásra, azonban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagjai egy november eleji csúcson úgy határoztak, hogy Koppenhágában nem kívánnak ilyen célértékeket meghatározni.

Az APEC határozata különösen azért fontos, mert tagjai között szerepel a világ két legnagyobb kibocsátója, Kína és az Egyesült Államok is.

Címkék: