Most utazz Hawaiira: csőd szélén a paradicsom!

Pénzcentrum2009. október 19. 15:02

A turista paradicsomként emlegetett ötvenedik USA tagállam komoly anyagi nehézségekkel küzd: a látogatószám egyre csökken, a légitársaságok sorra szüntetik be járataikat, így az adóbevételek is elmaradnak, a hotelek vendégek után áhítoznak. Lehet, hogy most kellene Hawaiira utazni?

Azt eddig is el lehetett mondani Hawaiiról, hogy a világ egyik legszebb szigetcsoportja a Csendes-óceánon, hogy pénztárcabarát lenne, kevésbé. Most azonban úgy fest, az árak valóban az ott megszokottnál jóval alacsonyabbak, legalábbis ami a szobaárakat illeti.

A szállodák szinte üresen állnak, de a tengerparton sem kell órákat gyalogolni, hogy szabad helyet találjon az ember - a válság sokakat távol tart a luxusnyaralástól.

Érdemes azonban igyekezni, ha kedvező ajánlatot szeretnénk elcsípni, nem tudni ugyanis, hogy mennyi ideig lesznek még nyitva a nyakig adósságban úszó szállodák, melyek az elmúlt néhány év fellendült idegenforgalma miatt jelentős beruházásokat eszközöltek, természetesen hitelből. 2004 - 2008 között gombamód szaporodtak ugyanis a szállodák, több ezer szobát újítottak fel, melyek egyelőre még meg sem térültek.

A Real Capital Analytics tanácsadó cég becslései szerint hotelszobánként mintegy 23 256 dollárnyi adósságot halmozott fel Hawaii, amely rekord mértékűnek számít az államok között.

Jelenleg a szobák több mint harmada üresen áll, ezzel szemben 2005-ben még 80 százalékos volt a kihasználtságuk. A válság előtt egy hotelszoba átlagosan 200 dollárba került éjszakánként, jelenleg azonban már kevesebb mint 150 dollárba kerülnek, de még ez sem csalogatott elegendő látogatót a szigetre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas eladósodottság, a jelentős kihasználatlanság és az alacsony árak persze jó néhány szálloda esetében csődhöz vezetnek előbb utóbb, és a bankok tulajdonába kerülnek. Ez persze hatalmas érvágás a sziget számára, amely különösen függ a turizmustól, hiszen a hazai jövedelem egynegyedét az iparág biztosítja.

Egy évvel ezelőtt a munkanélküliség fogalma szinte ismeretlen volt a lakók számára, mára azonban már 7,5 százalék fölött áll a munkanélküliségi ráta, valamint az állami bevételek is jelentősen megcsappantak a kieső adók miatt.

Hiába alacsonyabbak azonban a szobaárak, a jelentős távolságok miatt - mind Japántól, mind az USA-tól - a repülőjegyek igen drágák. Korábban próbálkozott néhány légitársaság olcsóbb jegyárakkal, azonban veszteségesnek bizonyultak, helyette ezért inkább lecsökkentették a járatszámot. A helyi, szigetek közötti forgalmat bonyolító légitársaságok is problémákkal küzdenek, kettő már le is húzta a rolót közülük.

Címkék: