16 °C Budapest

Boldog születésnapot! Negyven éves az internet!

2009. szeptember 4. 15:02

Azok, akik ezt a cikket olvassák, valószínűleg már el sem tudják képzelni az életet az internet nélkül. Azonban a University of California és a Stanford kutatói azt nem gondolták volna soha, hogy negyven év után mivé lesz a világ az ártatlan kísérletük nyomán, melyben 1969 októberében először létesítettek kapcsolatot két távoli számítógép között.

Az internet elődje az Arpanet volt, melyet az Egyesült Államok védelmi minisztériumának megrendelésére fejlesztettek ki a kaliforniai tudósok. Az első kapcsolat a University of California és a Stanford egyetemei között jött létre 1969-ben, de év végére be volt kötve a rendszerbe a kaliforniai Santa Barbara egyeteme és a University of Utah is. A védelmi minisztérium elvárásainak megfelelően a rendszert úgy alakították ki, hogy egy útvonal, vagy gép kiesése esetén a többiek továbbra is tudjanak kommunikálni egymással. Ez volt a mai internet alapja.

Az első e-mailt Ray Tomlinson küldte az Arpaneten keresztül 1972-ben. Ő volt az, aki a domainnév és a felhasználó neve közé az @ jelet biggyesztette. A fájlok továbbítására szánt ftp-protokoll prototípusa 1973-ban jelent meg. Ugyanebben az évben a hálózat nemzetközivé vált a londoni University College bekapcsolásával.

Ahogy a telnet, az e-mail és az ftp protokolljai egyre elterjedtebbek lettek, úgy vált az egyre több egyetemi dolgozó és tanuló számára elérhető és használható az internet. Az egyetemi laborok már ebben az időben elkezdtek egymással kommunikálni, fájlokat feltölteni saját könyvtáraikba és azokat elküldeni, no meg eszmét cserélni, az igazi áttörésre azonban 1989-ig kellett várni.

Ekkor ugyanis a CERN kutatói, élükön Tim Berners-Lee-vel, egy új protokollt ajánlottak, mely a hiperlinkeken alapult. Ebből nőtt ki 1991-ben a world wide web, a világháló, mely a szövegeken belül más szövegekre mutató linkek rendszerével kötötte össze az információkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az internet - minthogy eredetileg kormányzati projektről volt szó - eredetileg csak a kutatók, oktatók és bizonyos kormányzati dolgozók számára volt elérhető. A Delphi azonban már 1992 júliusában kínált e-mail küldési lehetőséget az ügyfeleinek, ugyanazon év novemberétől pedig teljeskörű internet-elérést. 1995 májusára az internet bárminemű kereskedelmi felhasználására való korlátozás eltűnt.

Az internet igazán robbanásszerű növekedése a 2000. év környékén kezdődött. 2000 óta az internet felhasználóinak száma majdnem négyszeresére nőtt világszerte: a 2009 júniusában a Nielsen által mért adatok szerint 1,668 milliárd ember internezett több-kevesebb rendszerességgel. Ez a világ teljes populációjának egynegyede.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17