Megnyugtató: jó minőségűek az EU fürdővizei, de nem árt résen lenni!

Pénzcentrum2009. június 12. 15:02

Tavaly az Európai Unió fürdőhelyeinek jelentős hányada megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek: a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 96 %-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 92 %-a teljesítette a minimumkövetelményeket. Előbbinél a lengyeleknek, utóbbinál az íreknek viszont van mint javítani a helyzeten.

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben kiad egy jelentést az EU fürdővizeinek minőségéről. A legfrissebb adatok a 2008-as fürdőszezonról szólnak, és némi javulást mutatnak a megelőző évhez képest.

Tavaly a megvizsgált 21 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

A minimális követelmények teljesítése tekintetében Lengyelország számít a legrosszabbnak az EU-ban, ahol a fürdőhelyek 14,4 százaléka nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A második legrosszabb helyen Belgium végzett, ott 10,3 százalékos az elégtelen vízminőséggel rendelkező strandok aránya, utána következik Nagy-Britannia, a maga 4,1 százalékával. De Franciaországban, Olaszországban, Dániában, Németországban, Lettország is sok fürdőhely került feketelistára.

Tenger, illetve édesvíz bontásban nézve az eredményeket: Lengyelországban a tengerparti fürdőhelyek 9 százaléka nem tudta teljesíteni a minimum követelményeket, őket követte Bulgária, Szlovénia, Írország és Lettország. A belföldi strandok tekintetében Írország a legnagyobb törvényszegő: itt a fürdőhelyek közül minden harmadik rossz minőségű, de Szlovénia (27,8%), Lengyelország, Belgium és Nagy-Britannia is javíthatna még a vizek helyzetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olaszországban sajnos az évek során egyre több fürdőhely kerül tiltólistára: 2008-ban 553 strandon tiltották meg a fürdést, szemben a 2007-es 300-zal.

Hazánkban tavaly egyébként a 256 fürdésre alkalmas hely közül mindössze 7 olyan akadt, amelyik nem felelt meg az uniós előírásoknak. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján egyébként térképek és táblázatok segítségével, konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat találunk.

Címkék: