Ellentmondásos a magyar: vesszük a hamisítványokat, de közben büntetnénk is őket

Pénzcentrum2009. május 7. 12:32

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 1000 fős reprezentatív kutatást készített arról, hogy mit gondolnak az emberek a hamisítás jelenségéről. A kutatásban a HENT azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy milyen hamis terméket vásárolnak a magyar fogyasztók, illetve, hogy mit gondolnak az emberek a hamis termékekről, a hamisítás társadalmi hatásairól, és a hamisítás büntethetőségéről.

Vásárolunk hamis termékeket, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy hosszú távon jobban megéri az eredeti

A magyarok a ruházati termékek esetében törődnek a legkevésbé azzal, hogy az adott darab eredeti vagy hamisítvány. 10 vásárlóból 3 bármikor vásárolna hamis ruházati terméket, míg 38 százalékuk elgondolkodna az ajánlaton. Az illatszerek és a CD/DVD vásárláskor a megkérdezettek 15 százaléka bólint rá bármikor egy hamisított termék megvásárlására, míg minden negyedik válaszadó megfontolna egy ilyen lehetőséget. Óvatosabbak a fogyasztók a számítógépes programokkal. Nem eredeti programot 12 százalékuk vásárolna gondolkodás nélkül, míg 21 százalékuk elgondolkodna, ha ilyen helyzetbe kerülne.

A lakosság az egészségükre potenciálisan veszélyes termékek esetében a legóvatosabb. Bizonytalan eredetű élelmiszert csak 2 százalékuk, míg bizonytalan eredetű gyógyszert csak 1 százalékuk vásárolna bármikor. Valamivel magasabb azok aránya, akik fontolóra vennének egy ilyen ajánlatot: 10 százalékuk bizonytalan eredetű élelmiszerre, 6 százalékuk bizonytalan eredetű gyógyszerre mondana talán igent.

Az ár számít

A hamis terméket nem a minősége, hanem olcsóbb ára miatt vásárolják meg az emberek. Csupán minden hatodik válaszadó gondolja ugyanis azt, hogy a hamisított termék van olyan jó minőségű, mint az eredeti. A válaszadók fele szerint a hamis termék gyengébb minőségű, míg 10 emberből 3 szerint nem lehet egyértelműen állást foglalni a kérdésben.

Nagyon kevesen, mindössze a megkérdezettek 7 százaléka szerint állja a versenyt hosszú távon a hamisítvány az eredetivel szemben, míg a lakosság döntő többsége, 71 százaléka úgy gondolja: hosszú távon jobban megéri eredeti terméket választani.

A kutatásból az is kiderül, hogy ma 10 emberből 8 úgy gondolja: ha olcsóbbak lennének az eredeti termékek, kevesebb hamisítvány fogyna.

Nehéz felismerni a hamisítványt, több információt szeretnénk a hamisításról

Tíz emberből négy szerint a hamis termékeket nem lehet megkülönböztetni az eredetitől. Csak minden negyedik válaszadó gondolja azt, hogy a különbségek az esetek többségében szembetűnők.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint a nyilvánosságban túl kevés szó esik a hamisítás veszélyeiről. Csak minden hetedik válaszadó szerint megfelelő mennyiségű az az információ, amelyet a hamisítás veszélyeiről az állampolgárok kapnak.


Tisztában vagyunk azzal, hogy a hamisítás rossz a gyártóknak, az államnak, sőt veszélyeztetheti munkahelyünket és egészségünket is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarok álláspontja ellentmondásos abban a tekintetben, hogy kinek okoznak kárt a hamisítók. A megkérdezettek 42 százaléka szerint a hamisítványokkal a lakosság jól jár, csak a gyártók veszítenek. Ugyanakkor az emberek közel kétharmada tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el, illetve minden második válaszadó azt is tudja: a hamisítás miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

A válaszadók kétharmada azzal az állítással is egyet ért, hogy bizonyos hamisított termékek akár egészségüket is veszélyeztethetik.

Szigorúbb büntetést és szigorúbb ellenőrzést szeretnénk

Az emberek közel kétharmada úgy gondolja: aki hamisítvány árul, bűncselekményt követ el. Csupán minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy a hamisítványok terjesztőinek nem kell felelniük tettükért a törvény előtt.

Az emberek döntő többsége a jelenleginél szigorúbb büntetést szeretne a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek. Ebben szerepet játszhat, hogy a válaszadók közel kétharmada szerint a hamisítványok megvásárlásával a szervezett bűnözésnek a bevételeit növeljük.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a hamisítványok kiszűrése érdekében az ellenőrzést is gyakoribbá és hatékonyabbá kell tenni.

Címkék: