Utazzunk az eurózónába, mert olcsó!

Pénzcentrum2009. május 5. 13:32

Na jó, lehet, hogy Magyarországról nézve a 285 forintos euró még mindig jóval drágább, mint a tavaly júliusi 245 forint körüli szintek, de azért az árak is jelentősen csökkentek a tavalyiakhoz képest.

Annak ellenére, hogy az euró még mindig csaknem 20 százalékkal drágább, mint tavaly nyáron volt, nem feltétlenül kell megijedni az eurózóna országaitól. Egyszerűen csak körül kell nézni. A turistaforgalom visszaesésével ugyanis a szolgáltatók óriási akciókkal igyekeznek becsábítani a vendégeket a szállodákba, ami még olyan felkapott helyeken, mint a spanyol Costa Brava, vagy az olasz tengerpart is látványos árcsökkenést okozott.

Egy brit felmérés szerint a legolcsóbb turistacélpontok listáján olyan országok is bekerültek a Top 10-be, mint Spanyolország vagy Portugália - köszönhetően nem csak az árak csökkenésének, de a font/euró árfolyam 10 százalékos növekedésének is tavaly december óta.

A Post Office Travel Services felmérésében olyan, a mindennapi turistáskodásban nélkülözhetetlen költségeket vettek figyelembe, mint egy csésze kávé, egy üveg sör, egy doboz cigaretta, napolaj, valamint a kötelező háromfogásos vacsora egy üveg helyi borral karöltve.

A legolcsóbbnak Bulgária bizonyult, megelőzve a tavalyi győztes triót, vagyis Thaiföldet, Dél-Afrikát és Egyiptomot. Thaiföld egyébként az élelmiszerárak miatt csúszott le a dobogóról, itt ugyanis egy év alatt 68,5 százalékkal lett drágább a mindennapi táplálkozás. Az Egyesült Államokban 49, Törökországban pedig 33 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Franciaország a legdrágább célpont az eurózónában, de a 2008-ban tagságot nyert Ciprus is csaknem ugyanannyiba kerül. A nyertes Bulgáriában egyébként egy átlagos kosár 42,23 fontba kerül a felmérés készítői szerint, míg a legdrágább Antiguán ugyanez két és félszeres áron szerezhető be.

Címkék: