7 tanács: hogy vészeld át a válságot?

Pénzcentrum2009. április 8. 16:55

Valószínűleg ezekben a hónapokban életünk legnagyobb hullámvasútján utazunk -gazdasági értelemben mindenképp. Most adunk néhány tanácsot, hogy vészeld át a legnehezebb hónapokat, és hogyan spórolj még hatékonyabban!


1. Dönts el, mi nélkülözhetetlen, és mi nem

Nem biztos, hogy most kell új kocsit, lakást venned, vagy elutaznod a világ végére. Gondold át az idei évre vonatkozó terveidet, és ne félj változtatni azokon. Kérdezd meg nagyszüleidet, akik túlélték a '30-as évek (a jelenleginél sokkal durvább) recesszióját, hogyan spóroltak. Biztos adnak pár hasznos tippet.

2. Foglalkozz a pénzügyeiddel!

Nézd át a bankszámláidat, a hiteleidet, a megtakarításaidat. Biztosan találsz még olyan kiadást, amiből visszavehetsz! Ha túl sokat fizetsz a bankodnak, ne félj váltani: nézz körül a bankpiacon. Ha magasabb hozamra vágysz, nézd meg a Pénzcentrum betétkörképét, segítünk a döntésben:
Magas hozamra vágysz? Megmutatjuk melyik bankba menjél!


3. Nézd meg a kamatokat!

Igenis törődni kell az apróbetűs résszel! Felmérések szerint az emberek kétharmadának fogalma sincs arról, mennyi kamatot fizet, és azt sem veszi észre, ha az megnő. Az viszont már fájdalmas lehet, ha kevesebb pénz van a tárcádban...

4. Gondold át hiteleidet!

Most nem az az időszak van, amikor felelőtlenül vehetünk fel hiteleket. Egyrészt a bankok és a kormányzat is szigorított már a kondíciókon, másrészt Neked is tisztában kell lenned saját határaiddal. Lehet, hogy a néhány tízezer forintos törlesztőrészlet elsőre nem tűnik soknak, de a pénzügyi mozgások továbbra is kiszámíthatatlanok, ezért az is könnyen lehet, hogy a havi törlesztés hamarosan emelkedni fog.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Ne vágd magad alatt a fát!

Ha végképp elúszni látszanak a hiteleid, ne ess kétségbe. Keresd fel a bankodat, és próbálj tőlük segítséget kérni -ha másképp nem megy, adósságrendező hitel formájában. Semmiképp se vegyél fel hitelt uzsorástól, vagy olyan pénzintézettől, amely irreálisan magas kamatokkal és THM- mel operál.

6. Változtass az életmódodon!

Nézz végig egy napodon, és gondold át, hol spórolhatsz. A kávétól kezdve az étkezésen át az üdítőkig és csokiig szinte biztos van olyan, amin takarékoskodhatsz!

7. Spórolj az energián!

A legtöbb pénzt a rezsire költjük, így ezen is tudjuk a legtöbbet megtakarítani! Olvasd el, hogyan spórolnak a Pénzcentrum olvasói:
Spóroljon sokat és okosan: tippek családosoknak és egyedülállóknak

Címkék: